Kanta-Häme

Kevään helleaalto on taivaan lahja terassiyrittäjille

Aurinkoinen kesänalku on tärkeä ravintoloitsijoille koko sesongin liiketoimintaa ajatellen.

– Kevään ja alkukesän sää vaikuttaa myöhemminkin kesällä ihmisten käyttäytymiseen, kertoo maanantaina avatun Popino Street Foodin ravintoloitsija Hanna Lindholm.

Lindholm toivoo muiden ravintoloitsijoiden lailla, ettei viime kesän koleus uusiudu.

– Aina löytyy sitkeitä, jotka istuvat terassilla vaikka toppatakissa, mutta noin 15 astetta on aika yleinen terassille lähdön lämpötilaraja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on myöntänyt Hämeenlinnaan yhteensä 58 anniskelulupaa terasseille. Näistä noin 40 sijaitsee kantakaupungin alueella.

Jatkoaikalupia terasseille on haettu ja myönnetty aiempaa enemmän. Nyt jatkoaikalupa on Hämeenlinnassa seitsemällä terassilla, kun viime vuonna sellainen oli myönnetty vain kahdelle kävelykadulla sijaitsevalle terassille.

Popino ei ole jatkoaikalupaa hakenut.

– Olemme ruokapainotteinen ravintola, emmekä halua järjestyksenvalvojia, Hanna Lindholm perustelee.

Hattulassa anniskelulupa on neljällä terassilla, joista jatkoaikalupa on ainoastaan hotelli Petäyksessä. Janakkalassa lupa on 10 terassilla, joista jatkoaikalupa on myönnetty kahdelle paikalle Tervakoskella ja yhdelle Turengissa.

Uusi alkoholilaki vapautti mainonnan. Sotkanrannan satamaravintola Pumppuhuone on ottanut ilon irti mahdollisuudesta, ja mainostaa ”non-stop happy hour” -hintoja. Nykyisin tämä on sallittua.

Viime perjantaina avatulle terassille löytyi uusi yrittäjä pikavauhtia, kertoo kiinteistön omistavan Sotkanranta oy:n yrittäjä Pekka Tammela.

– Vuokrasopimus tehtiin keskiviikkona ja kahden vuorokauden päästä siitä ravintola aukesi.

Pumppuhuoneen taustayritys on Hml Autotalo oy. Yrittäjä ei halunnut kertoa uudesta ravintolasta haastattelussa.

Pekka Tammela kertoo, että ravintoloitsijan kanssa on tehty tämän kesän kattava vuokrasopimus.

– Neuvottelemme jatkosta kesä kerrallaan.

Lupahakemuksia ei ole uuden alkoholilain voimassa ollessa evätty yhtään Hämeenlinnan seudulla.

– Joidenkin yrittäjien kanssa on keskusteltu siitä, ettei terassin jatkoajasta saa aiheutua kohtuuttomasti haittaa ja häiriötä ympäristön asukkaille. Nämä keskustelut ovat varmastikin vaikuttaneet yrittäjien arvioon siitä, onko jatkoaikalupaa järkevä hakea, kertoo Etelä-Suomen avin ylitarkastaja Samuel Haataja.

Hämeenlinnan kaupunki määrittelee tarkasti, miten terassit pitää kalustaa. Valkoiset muovikalusteet on kielletty.

Popinossa kesä avattiin hieman vajaalla asiakaspaikkamäärällä ja vanhoilla kalusteilla.

– Uudet kalusteet ovat vasta tulossa Italiasta ja wc-konttia odotellaan yhä. Ihan normaaleja avaamisen ongelmia, Hanna Lindholm nauroi. HÄSA