Kanta-Häme

Kevät aiheuttaa jonoa Karanojan jäteasemalle – Ruuhkaisimpia ovat juhlapyhää seuraavat arkipäivät

Helatorstaita seuraava perjantai on Kiertokapulan jätteenkäsittelyalueilla vuoden ruuhkaisin päivä.
Lauri Palhovaara on tuonut Karanojalle jätekuormaa toukokuussa lauantaisin. Hän toivoisi aseman olevan auki myös kesälauantaisin. Se olisi hyvä päivä kesämökkiläisille. Kuva: Pekka Rautiainen
Lauri Palhovaara on tuonut Karanojalle jätekuormaa toukokuussa lauantaisin. Hän toivoisi aseman olevan auki myös kesälauantaisin. Se olisi hyvä päivä kesämökkiläisille. Kuva: Pekka Rautiainen

– Meinasimme ottaa termarin mukaan, mutta tulimmekin keskellä päivää. Iltapäivästä on kuulemma pahimmat jonot, Petri Hiilloste kertoo ja tyhjentää Karanojalla peräkärryään puutarhajätteestä.

Kiertokapulan vaakaesimies Sampsa Vuoristo kertoo, että viime vuonna helatorstain jälkeisenä perjantaina Karanojalla laskettiin lähes 700 kävijää. Luku pitää sisällään myös alueen ammattiliikenteen.

Helatorstain lisäksi muutkin pyhien jälkeiset välipäivät näkyvät kävijäpiikkinä Kiertokapulan jätteenkäsittelyalueilla. Myös kevätmaanantait ovat Vuoriston mukaan ruuhkaisia ja kävijämäärä voi nousta noin 600 käyntiin.

Anssi ja Anne Rissanen ovat Karanojalla kolmatta kertaa tänä vuonna. Omakotitalon remontista syntyy paljon purkujätettä. Kuva: Pekka Rautiainen
Anssi ja Anne Rissanen ovat Karanojalla kolmatta kertaa tänä vuonna. Omakotitalon remontista syntyy paljon purkujätettä. Kuva: Pekka Rautiainen

Hauholainen Anssi Rissanen kertoo, ettei päivämäärällä tai säällä ole vaikutusta hänen asiointiinsa Karanojalla. Hän tuo kuorman, kun kärry on täynnä. Tänään kuormassa on omakotitalon remonttijätettä..

– Pahimmillaan olen odottanut täällä noin 20 minuuttia tullessa ja pois lähtiessä, mutta tänään ei tarvinnut jonottaa, Rissanen kertoo.

Karanojalla ruuhkapäiviin valmistaudutaan henkilökuntaa lisäämällä ja panostamalla liikenteenohjakseen. Jos jonot ovat pitkiä, maksuttomia jätteitä tuoneet asiakkaat saatetaan päästää poistumaan tarvittaessa ilman loppupunnitsemista.

– Pahimmillaan, kun joutuu tunninkin jonottamaan alueelta pois pääsyä, niin kyllähän se alkaa joitakin korpeamaan. Pahimpia tilanteita ovat ne, jos joku kiilaa jonossa, Vuoristo kertoo.

Kevät on Kiertokapulan jäteasemilla kiireistä aikaa. Vilkkaimpia ovat juhlapyhien jälkeiset arkipäivät ja kevätkuukausien maanantait. Helatorstain jälkeisenä perjantaina peräkärryllisiä autoja virtasi asemalle tasaiseen tahtiin.

Valtaosa asiakkaista käyttäytyy kuitenkin Vuoriston mukaan fiksusti ja ärräpäitä ja tööttäilyä kuuluu pahimpina päivinä vain satunnaisesti.

Karanojan jätteenkäsittelylaitos on lauantaisin avoinna lokakuussa ja toukokuussa. Vuoriston mukaan lauantainen aukiolontarve osuu nimenomaan näihin kuukausiin.

– Kiertokapulan kolme suurinta jätteenkäsittelyaluetta ovat avoinna arkisin 12 tuntia. Mielestämme se on riittävän joustava aukioloaika. Siinä ehtii työpäivän jälkeen tai ennen iltavuoroa tuoda kuorman, Vuoristo sanoo.

Lauri Palhovaara ei ole aukioloaikojen riittävyydestä samaa mieltä ja hän on antanut aiheesta palautetta Kiertokapulalle. Miehellä on kesämökki Hämeenlinnassa ja mökkiremontista syntyy purkujätettä, jota hän rahtaa Karanojalle jopa kymmenen kuormaa vuoden mittaan.

– Asema saisi olla viikonloppuisin auki, jolloin mökkiläiset pääsevät tuomaan tavaraa. Minulle todettiin, että onhan tämä arkisin iltaseitsemään auki, mutta siihen aikaan pääsen vasta mökille, hän sanoo.

Vuoriston mukaan aukioloaikaa laajentamalla asemalla jouduttaisiin lisäämään henkilökunnan määrää. Kustannukset nousisivat liikaa suhteessa kävijämäärään, mikä puolestaan voi vaikuttaa jätteiden vastaanottohintoihin.

Asiakasvirta hiljenee normaalisti iltaseitsemään mennessä.

– Alueillamme toimivien urakoitsijoidenkin pitäisi muuttaa työvuorojaan, sillä he eivät selviäsi kahdella työvuorolla. Toisaalta ympäristölupakin määrittelee, mihin aikaan alueella saa olla toimintaa, Vuoristo korostaa.

Kello kolmeen mennessä Karanojan kävijälaskuri on naksuttanut perjantaille jo 400 käyntiä. HÄSA.

Päivän lehti

16.7.2020