Kanta-Häme

Kevät näyttää saapuvan ilman pahaa tulvaa

– Tulvatilanne näyttää olevan hallinnassa Riihimäellä, totesi päivystävä palomestari M
ika Koukku tiistaina Peltosaaressa Vantaanjoen äärellä.

– Jos kovasti sataa, vesi voi vielä nousta paljonkin, muttei nyt pahalta näytä, vahvisti Vantaanjoen veden korkeutta päivittäin mittaava Reijo Virtanen Arolammin suulla.

Maaliskuun viimeisellä viikolla Vantaanjoen vesi nousi Paloheimon mittauspisteessä Riihimäellä 87,15 metriin meren pinnasta, mutta putosi nopeasti.

Arolammilla veden korkeus on jäänyt selvästi tulvarajaa alemmas. Veden pinta on huipussaankin jäänyt keskimääräiselle 85,50 metrin korkeudelle.

Vasta lauantaina sadevesi nosti virtaamaa ja veden korkeutta nopeasti takaisin 87,17 metriin. Matkaa tulvarajalle on vielä parikymmentä senttiä.

Vesi ei ole vielä Peltosaaressa noussut niin korkealle, että olisi uhannut lähitalojen kellareita.

Palomestari Mika Koukun mukaan pelastuslaitos ei ole tyhjentänyt tulvaveden vuoksi kellareita, joskin pariin taloon on lähdetty apuun sulavesien päästyä sisään.

Puhdistamo taas kovilla

Riihimäen jätevedenpuhdistamolla kevään tulo näkyi jo maaliskuun lopulla, jolloin sade- ja sulavedet kuormittivat puhdistamoa.

Käyttöpäällikkö Tiina Oksanen Riihimäen vesilaitokselta kertoo maaliskuussa 27.-30. päivän aikana juoksutetun esiselkeytettyä jätevettä ohi biologisen prosessin ja täysin puhdistamatonta 3950 kuutiota.

Huhtikuussa ohituksiin jouduttiin turvautumaan vasta viime lauantaina, jolloin puhdistamolle tuli 39 000 kuutiota jätevettä. Siitä käsiteltiin biologisessa prosessissa puhtaaksi 38 700 kuutiota.

– Verkostosta tullutta jätevettä jouduttiin laskemaan suoraan Vantaaseen 273 kuutiota, mutta siinäkin oli kaksi kolmasosaa sadevettä. Esiselkeytettyä laskettiin 2000 kuutiota, josta siis oli puhdistettu fosforit ja kiinteä massa.

Tämän kevään ohitukset ovat jääneet viime kevättä pienemmiksi, mutta pahat sateet saattavat kääntää vielä tilanteen.

Remontti korjaa tilanteen

Riihimäen jätevedenpuhdistamolla alkaa ensi vuonna laajennustyö, joka valmistuu vuoden 2014 loppuun mennessä.

Laitoksen biologisen prosessin laskennallinen kapasiteetti kasvaa 45 000 kuutioon vuorokaudessa, mutta yltää Tiina Oksasen mukaan huippuaikoina reippaasti korkeampiin suorituksiin.

Käsiteltävien sade- ja sulavesien määrää pidetään nykytasolla uusimalla sekaviemäriverkostoa, jolloin hulevedet johdetaan puhdistamon ohi. (HäSa)