Kanta-Häme

Kevät on koittanut niiskuttajille

Allergiaoireet kurittavat taas isoa osaa kansaa, kun kevään ja kesäkauden koittaessa nenä alkaa vuotaa, kurkku kutista ja silmät kirvellä.

Allergista nuhaa esiintyy noin 15–30 prosentilla väestöstä, nuorilla enemmän kuin vanhemmilla.

– Tuntuu siltä, että allergiat ovat koko ajan lisääntyneet, tuumii forssalainen Leena Anttila, joka toimii Forssan Keskusapteekin farmaseuttina ja vaikuttaa Forssan seudun astma- ja allergiayhdistyksen hallituksessa.

Kevät ja kesä vaikeimmat

Allergia vaivaa useita läpi vuoden, mutta kevät- ja kesäkausi tuo oirehtiviin selvän piikin.

Katujen pölistessä lepän kukinta ja koivun siitepöly saavat yliherkkien olon tukalaksi. Kesällä allergiaa aiheuttavat etenkin heinäkasvien ja pujon siitepölyt.

Hajuyliherkkyys on oma lukunsa. Haju- ja partavesien yletön käyttö voi aiheuttaa vierustoverille hengenahdistusta. Leena Anttila huomauttaa, että apteekkihenkilökunta ei hajuvesiä saa käyttää.

Omat konstit ja lääkitys apuna

Allergisen nuhan ensisijainen hoito on yrittää vähentää altistumista allergeenille.

Siitepölypitoisuudet vaihtelevat ilmassa huomattavasti sääolojen mukaan. Leena Anttila vinkkaa lähtemään liikkeelle heti aamusta tai sateen jälkeen. Kotona olo helpottaa, kun pitää tuuletusikkunat kiinni. Sisäilman parantaminen helpottaa yleensä allergikon oireita.

Jos altistumisen vähentäminen ei helpota oireita riittävästi, tarvitaan lääkitystä. Tehokkaita lääkkeitä allergiseen nuhaan ovat Anttilan mukaan nenän kortisonisuihkeet, jotka parantavat tulehdustilaa. Allergiaan on tarjolla myös antihistamiinisuihkeita ja -pillereitä sekä silmätippoja.

Uusia valmisteita tulee hänen mukaansa tarjolle kaiken aikaa, ja vanhoja voi poistua markkinoilta. Uusiin tuotteisiin kuuluu esimerkiksi nenäsuodatin, joka sijoitetaan sierainaukkoihin suodattamaan hengitysilmaa.

Lääkitys pitäisi aloittaa ajoissa

Allergialääkkeitä saa pieniä määriä ilman reseptiä.

Lääkärin kirjoittamalla reseptillä saa isompia annoskokoja ja samalla 35 prosentin Kela-korvauksen. Lasten kohdalla ikäraja tapaa olla kuusi vuotta, ellei lääkäri sitten kirjoita tätä nuoremmalle reseptiä.

Siitepölynuhan lääkintä tepsii parhaiten, kun ymmärtää aloittaa antihistamiinien syönnin vaikka viikkoa ennen oireiden puhkeamista. Allergialääkkeet ovat yleensä hyvin siedettyjä, mutta antihistamiinit voivat aiheuttaa joillekin väsymystä ja kortisonisuihke saattaa ärsyttää nenää.

– Jos allergia on paha ja vaivannut pitkään, kehotan menemään lääkäriin, Leena Anttila sanoo.

Allergisessa nuhassa suositellaan lääkityksen ja nenän limakalvon tarkistamista lääkärin vastaanotolla säännöllisesti.

Pitkäkestoista siedätyshoitoa annetaan yleensä koivu-, heinä- ja pujoallergiaan sekä joskus myös kissa- ja koira-allergian hoitoon. Siedätyshoidolla pyritään vähentämään herkkyyttä ja ennaltaehkäisemään uusia herkkyyksiä

Astman hoitoon on esimerkiksi kehitetty erilaisia välineitä, joiden käsittely vaatii harjaantumista.

– Tuntuu, että ihmiset jännittävät lääkärillä ja uskaltavat kysellä sitten enemmän apteekissa, Anttila toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020