Kanta-Häme

Kevät paljastaa roudan irvistyksen

 

Kevät on kovaa aikaa kaduille ja pyöräteille. Lumen alta on alkanut hiljalleen paljastua routa- ja kelirikkovaurioita, jotka vuosittain saavat myös kevyenliikenteen väylät paikoitellen irvistämään.
Hämeenlinnan kunnossapitopalvelua Linnan infraa eivät vauriot ole tänä keväänä vielä kiireeseen asti työllistäneet.
 
– Tilanne ei ole paha, kun suojakelit alkoivat vasta viime viikolla. Sitä ennen pyörätiet olivat vielä osittain lumen tai jään peitossa, kunnossapitomestari Niina Roström kertoo.
 
Tilaajajohtaja Eija-Liisa Dahlbergin mukaan kunnostettavista kohteista päästään pitämään palaveria tämän kuukauden lopussa.
 
– Siihen mennessä saamme Linnan infran tekemät kuntokartoitustiedot, joiden perustella päätämme korjausratkaisut.
 
Dahlbergin mukaan kaikki pyörätiet huomioidaan pidemmällä tähtäimellä.
 
– Suppeiden resurssien takia joudumme kuitenkin laittamaan korjattavat kohteet tärkeysjärjestykseen. Käytössämme on noin 300 000 euroa, jolla saisi laitettua kuntoon vain yhden pyörätien alusta loppuun. Vastuullamme on kuitenkin 200 kilometriä kevyenliikenteen väyliä ja 430 kilometriä katuverkostoa, hän huomauttaa.
 
Väliaikaisia ratkaisuja
 
Roströmin mukaan Linnan infralla on tällä hetkellä liikenteessä kolme kuorma-autoa ja kaksi traktoria. 
 
– Pyöräteiden halkeamat ja sorateiden montut ovat alkaneet tulla vähitellen esiin, kun ilmat ovat lämmenneet. Pahimmat, pyöränrenkaan haukkaavat railot pyrimme paikkaamaan välittömästi. Teemme vähintään väliaikaisia ratkaisuja.
 
Väliaikaiset ratkaisut tarkoittavat kuoppien ja halkeamien peittämistä öljysoralla ja korjausmassalla sekä varoitusmerkkien pystyttämistä, sillä halkeamat voidaan korjata vasta roudan sulettua.
Pintoja paikkaillaan kaupunkilaisten antaman palautteen ja kunnossapitopalvelun työntekijöiden havaintojen pohjalta.
 
– Kaupunkilaiset ovat ottaneet yhteyttä Hämeenlinna verkkosivujen sähköisen palautepalvelun kautta aika hyvin, Roström sanoo.
 
Dahlberg huomauttaa, että pidempiaikaista hoitoa pyöräteiden päällysteiden korjaamiseen haetaan teräs- ja muoviverkkopaikkauksista.
 
– Tarkoitus on, että tie kestäisi pidempään kuin yhden talven tämän tyyppisillä ratkaisuilla.
 

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic