Kanta-Häme

Kevät sulattaa päivähoidon pahimman ruuhkan

Kaupungin päivähoitopalveluihin alkuvuodesta muodostunut tulppa alkaa hiljalleen purkautua.

Toukokuun loppuun mennessä pitäisi saada paikka järjestettyä noin 30 lapselle. Pahimmillaan jonossa oli toistasataa lasta.

– Osittain on päästy tekemään jo elokuun uusia aloittajia koskevia päätöksiä. Tällä hetkellä voimassa olevien päivähoitohakemusten määrä on vähän päälle 40, sumaa tilaajapäällikkö Seija Mäkinen.

Tilanne on vuodenaikaan nähden varsin normaali: Rauhallisinta on tavallisesti uuden kauden alkaessa elokuussa. Silloin päiväkodeissa on tilaa. Syksyn mittaan paikat täyttyvät ja ruuhkat ovat pahimmillaan joulun ja vuodenvaihteen jälkeen.

– Kevättä kohti jono hiljalleen sulaa.

Kantakaupungissa päivähoitopaikkoja on periaatteessa riittävästi, mutta paikat vain sijoittuvat kysynnän suhteen väärille nurkille.

Ruuhkaisin tilanne on kaupungin länsilaidalla, mistä Mäkisen laskelmien mukaan puuttuu noin 75 päivähoitopaikkaa. Läntisen alueen kanssa samaan ruuhkasumaan hän laskee myös Ojoisten ja Hattelmalan alueet.

– Läntisen ja keskusta-alueen lapsia on jouduttu sijoittamaan kevään aikana itäpuolen päiväkoteihin, esimerkiksi Kutalaan. Päätöksiä tehtäessä on yritetty katsoa vanhempien työsuuntia, mutta aina ei ole perheen kannalta päästy hyvään ratkaisuun.

Lännessä tilanne helpottunee, kun uusi Liivuoren päiväkoti puolen vuoden päästä valmistuu. Myös Nummen palvelukeskus helpottaa tilannetta toteutuessaan – tosin vasta useamman vuoden päästä.

– Investointitarpeita olisi kovasti, mutta tällä hetkellä rahat menevät lähinnä tulipalojen sammuttamiseen ja olemassa olevien tilojen korvaamiseen, Mäkinen sanoo ja viittaa huonosta sisäilmasta kärsiviin evakkopäiväkoteihin.

Kun kaupungilla itsellään ei ole varaa investoida uuteen, pannaan toiveet lähinnä yksityisten päiväkotiyritysten varaan.

Yksityisten haluja jarruttaa lähinnä sopivien tilojen puute. Olemassa olevat tilat vaatisivat investointeja päiväkodeiksi muuttuakseen, kokonaan uusien tilojen rakentaminen taas vie aikaa.

– Valontuiketta tunnelin päässä on, mutta nopeita ratkaisuja ei ole näkyvissä.

– Vuoteen 2018 ulottuvat ennusteet näyttävät, että jonkin verran tarvitaan lisäpaikkoja. Länsi tarvitsee niitä ensimmäisenä. Jos Siirin alue lähtee kasvamaan, tarvitaan myös Ruununmyllyn suuntaan lisäpaikkoja.

Tarvasmäessä taas uusi palvelusetelipäiväkoti pystyy vastaamaan Äikäälän alueen kasvuun.

– Heillä on valmiudet jopa laajentaa päiväkotia, joten siitä en ole huolissani, Mäkinen sanoo.

Harjakorkeuteen noussut Tarvasmäen uusi, yksityinen päiväkoti tuo hivenen uusia päivähoitopaikkoja ensi elokuussa aloittaessaan.

Neljäryhmäisen päiväkodin rakentaa oululainen Coronaria Päivähoito oy. Kaupunki tukee päiväkotiin pääsevien lasten hoitoa palvelusetelillä.

84-paikkainen uusi päiväkoti korvaa Tarvasmäen nykyisen 63-paikkaisen päiväkodin. Näillä tiedoin talossa olisi elokuussa aloittamassa noin 60n lasta, joukossa useita alle kolmivuotiaita.

– Ihan täynnä talo ei vielä ole, mutta kohtuullisen hyvässä tilanteessa. HäSa

Päivän lehti

9.4.2020