Kanta-Häme

Kevät tuo karkailevat lemmikit

Miksi eläin kannattaa siruttaa, Eläinhoitola Hepulin Nina Kauhanen?

– Sen varalta, että eläin katoaa. Karkuteille lähtenyt eläin saadaan nopeasti kotiin, jos sillä on siru. Toisaalta siruttaminen myös hillitsee eläinten salakuljetusta. Nyt keväällä on hyvä ajankohta hoitaa sirutus, sillä erityisesti kissat lähtevät mielellään vaeltelemaan.

Mitä tietoja mikrosiruissa on?

Siruissa on viivakoodi, johon yhdistetään rekisteriin vietävässä lomakkeessa muita tietoja. Tärkeintä tietoa ovat omistajan yhteystiedot: osoite ja puhelinnumero. Lomakkeessa kysytään myös muuan muassa eläimen nimeä, rotua, karvan laatua, sukupuolta ja ikää.

Miten siru toimii?

– Se luetaan laitteella, joka tunnistaa siinä olevan viivakoodin. Mikrosirutuksen yhteydessä on tärkeää rekisteröidä siru, sillä pelkällä sirullahan ei yksittäin tee mitään. Joskus tapaa myös lemmikkejä, joilla on siru, muttei mitään tietoja siinä. Se voi johtua esimerkiksi pentutehtailusta rajan takana. Kissoja tai koiria ei nimittäin saa tuoda Suomeen ilman sirua, ja ne sirutetaan tarkastuksen varalta, mutta siruun ei laiteta tietoja. Meillä sirun tiedot lähetetään suoraan Kissaliittoon, mutta on olemassa myös muutama muu pätevä rekisteri. Sirun rekisteröintipaikassa kannattaa olla tarkkana ja valita luotettava kohde. Tiedän, että on olemassa huijaussivustoja, joissa väitetään esimerkiksi, että sirutetun lemmikin omistajalle voidaan lähettää niiden kautta viesti, mutta todellisuudessa viestit eivät ikinä lähde.

Miten paljon eläimiä sirutetaan?

– Meille on tähän mennessä tuotu vain yksi löytökissa, jolla oli siru. Eli kissoja sirutetaan aivan liian vähän, sillä vuodessa löytökissoja tuodaan meille noin 60. Koiria löydetään noin 70, mutta niiden osalta sirutus on paremmin hoidettu.

Miksi lemmikeille ei laiteta mikrosiruja?

– Moni luulee, että se maksaa paljon. Siitä se yleensä on kiinni. Drive-in mikrosirutuksessa tarjoamme lauantaina sirutusta 8 eurolla ja maaliskuun ajan se maksaa meillä 10 euroa. Tavallisesti sirutuksen hinta on parinkympin kieppeillä.

Miten kauan siruttaminen vie, ja onko se eläimelle kivuliasta?

– Sirutus sujuu muutamassa minuutissa. Neula, jolla siru laitetaan, tietenkin nipistää vähän, mutta harva eläin reagoi siihen sen ihmeemmin. HÄSA

 

 

 

Menot