Kanta-Häme

"Kevätkierroksilla" kerätään tarpeettomaksi käynyttä

Ihmiset säilyttävät kotinurkissaan runsaasti itselleen tarpeettomia vaatteita, kenkiä, käyttöesineitä, astioita ja huonekaluja. Tämä tuli taas kerran todistetuksi, kun Hämeen Sininauha järjesti organisoidun tavarakeräyksen pienellä alueella Myllymässä. 
 
– Tekstiili- ja tavarakeräyksiä järjestetään jatkossa joka toinen viikko kantakaupungin eri kaupunginosissa. Jaamme ilmoitukset keräyksestä keskiviikkona postilaatikoihin. Seuraavan viikon keskiviikkona on itse keräys. Ohjeet tulevat keräysilmoituksen mukana, Hämeen Sininauhan työtoiminnan ohjaaja Anu Vorobjev kertoo.
 
Myllymäessä tehdyssä kokeilukeräyksessä jaettiin keräysilmoituksia noin 150:een kotitalouteen. Tuloksena oli n 40 keräysyksikköä. Yksiköllä tarkoitetaan esimerkiksi laatikollista astioita tai säkillistä vaatteita tai vastaavaa.
 
– Saimme erittäin siistejä ja hyvin pakattuja lahjoituksia. Tällaisista lahjoituksista meidän helppoa ja käytännöllistä löytää niille uusia sijoituskohde, Vorobjev kehuu ensimmäistä Kevätkierrosta.

Käyttökelpoiset kierrätykseen

Sininauha myy kierrätystavaraa omilla kirpputoreillaan Ansiorinteessä ja Toivontiellä, osa menee lahjoituksia tarvitseville ja osasta lahjoituksista jatkojalostetaan uusia tuotteita. 
 
– Otamme vastaan myös käyttökelpoisia huonekaluja, televisioita ja muita laitteita. Toivon keräykseen osallistuneilta sen verran omaa arviointia, ettei meille lähetetä käyttökelvotonta tavaraa. Sellaisen tavaran kuljettaminen kaatopaikalle tulee kalliiksi, kun emme näistä kierroksista peri mitään maksua – kaikki on lahjoittajille ilmaista, Anu Vorobjev ohjeistaa lahjoittajia.
 
Isommista lahjoituksista voi olla suoraan yhteydessä Sininauhaan.
 
– Esimerkiksi isot huonekalut tai kalusteryhmät haetaan lahjoittajilta erikseen, Kevätkierrokseen niitä ei kannata laittaa. Näistäkin asioista löytyvät ohjeet postilaatikkoon jaettavassa esitteessä.
Ensisijaisesti Sininauhan Kevätkierroksilla odotetaan hyväkuntoisia, käyttökelpoisia vaatteita ja tekstiilejä, mukaan lukien laukut kengät sekä kodin pientavarat.
 
Kaupunginosittain järjestettävistä keräyksistä ilmoitetaan siis viikkoa ennen varsinaista tavaroiden noutopäivää. Postilaatikoihin jaettavissa ohjeissa on mukana myös Sininauhan omat tunnistuslipukkeet, joilla postilaatikoiden viereen jätettävät lahjoituspakkaukset merkitään.

Kassipäivät kirpputoreilla

Sininauha järjestää tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina Kirpputoreillaan ”Kassipäivän”, jolloin asiakas voi kerätä viidellä eurolla muovikassiin tavaraa niin paljon kuin mahtuu.
 
Hämeen Sininauha ry on perustettu 1974. Järjestön toimialuetta on Kanta-Häme. Hämeen Sininauha on jäsenenä Sininauhaliitossa, joka taas on Kansainvälisen Siniristin jäsen, jolla on toimintaa tällä hetkellä 40 maassa.
 
Yhdistyksen perustoimintaa ovat asumispalvelut, päiväkeskustoiminta, kuntouttava työtoiminta, ruoka-avustustoiminta, matalankynnyksen talousohjaus, sosiaalinen isännöinti ja syksystä 2013 Valo-vaihtoehtoinen työkokeilu.