Kanta-Häme

Kevätkin on kirjallisuuspalkintojen aikaa - Vuosittain jaossa lähes 100 palkintoa

Riitta Jalonen

Suomalaisen kirjamyynnin sesonki huipentuu perinteisesti jouluun, mutta kirjallisuusvuosi jatkuu ympäri vuoden. Edellisen vuoden parhaille kirjoille jaetaan merkittäviä palkintoja vielä alkuvuodesta.

Tammikuussa on nostettu malja muun muassa Siri Kolun nuortenkirjalle Kesän jälkeen kaikki on toisin. Se voitti Suomen vanhimpiin nuortenkirjapalkintoihin kuuluvan Topelius-palkinnon.

– On ehkä osittain näköharhaa, että kirjavuosi painottuisi syksyyn, sanoo Suomen kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Suvi Oinonen.

Todellisuudessa palkintoja jaetaan ympäri vuoden. Kun Kirjan vuosi -hankkeessa listattiin pari vuotta sitten suomalaisia kirjallisuuspalkintoja, luvuksi saatiin lähes 100.

Näkyvyyttä saa eniten syksyn Finlandia-palkinto, koska se on määrältään suurin ja kaupallisesti merkityksellinen. Suvi Oinosen mielestä muitakaan palkintoja ei kannattaisi väheksyä, olipa palkintona rahaa tai vain mainetta ja kunniaa.

– Tunnustuksella voi olla muutakin merkitystä kuin rahallinen arvo. Esimerkiksi Suomen kirjailijaliiton palkintoja kirjailijat arvostavat, koska ne ovat kollegojen myöntämiä, hän sanoo.

 

Hämeenlinnalainen kirjailija Riitta Jalonen on saanut ”palkintokaappiinsa” monenlaista hyvää, muun muassa Topelius- ja Runeberg-palkinnot sekä Finlandia Junior -palkinnon. Hän tietää, että palkinnot lämmittävät mieltä hetkellisesti. Myös pettymys menee – toivottavasti – nopeasti ohi.

Jalosesn viimesyksyinen romaani Kirkkaus oli yksi niistä teoksista, jonka olisi monien asiantuntijoiden mielestä kuulunut olla Finlandia-ehdokkaana.

Kirjamarkkinoiden kirkkaimpaan taistoon teos ei päätynyt, mutta nyt se kisaa Runeberg-palkinnosta.

– Tuntui merkitykselliseltä olla Porvoossa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa. Tämä palkinto on kirjallisuuden ytimessä, mukanahan ovat kaikki kirjallisuuden lajit, hän sanoo.

Jalosen mielestä kirjavuosi painottui jokin aika sitten todella vahvasti syksyyn. Nyt on tultu hiukan takaisin päin.

Kirkkauskin on palkintoehdokkuuden lisäksi ollut vielä alkutalvesta ollut esillä kirjallisuuslehdissä ja arvosteluissa, vaikka julkaisusta on jo puoli vuotta.

– Ehdokkuudet ja palkinnot tuovat kirjaa esille. Lukija, jolle kirjan aihe (tässä tapauksessa kirjoittamisen terapeuttinen vaikutus) merkitsee, voi löytää sen ja saada siitä elämäänsä jotakin tärkeää, hän sanoo. HäSa

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic