Kanta-Häme

Kevyellä kynällä: Linnan kotona keskityttiin kirjoihin, kopissa kiekkoon

Kirjailija Väinö Linnan poika Petteri pelasi jääkiekkoa SaiPan liigajoukkueen maalivahtina.
Kirjailija Väinö Linnan poika Petteri pelasi jääkiekkoa SaiPan liigajoukkueen maalivahtina.

Kirjailija Väinö Linna ja hänen tuotantonsa on esillä alvariinsa, tänä vuonna siksikin, että hänen syntymästään tulee kuluneeksi pyöreät sata vuotta.

Linnan perheeseen syntyi kaksi lasta, esikoistytär Sinikka vuonna 1947 sekä poika Petteri, joka syntyi samana vuonna kuin Täällä Pohjantähden alla ensimmäinen osa ilmestyi: 1959.

Petteri Linna pelasi jääkiekkomaalivahtina ja nousi tässä aina liigatasolle saakka. Hänelle on merkitty viisi ottelua Ilveksen paidassa jo kaudella 1977–78, mutta varsinaisesti liigakokemusta kertyi lappeenrantalaisen Saimaan Pallon – lempinimeltään ”Sputnikin” – paidassa kausilla 1989–91.

SaiPan verkkosivujen tilastohistorian mukaan ensimmäisellä kaudella hänelle merkittiin 40 ottelua, joista kuudessa hän pelasi. Päästettyjen maalien keskiarvo oli 5,42 ja torjuntaprosentti 83,4.

Seuraavalla kaudella Linna sai enemmän vastuuta SaiPan maalilla. Tilastoihin merkittin 44 ottelua, joista 24:ssä hän pelasi. Selän taakse meni keskimäärin 4,74 kiekkoa per ottelu ja varusteisiin tarttui 86 prosenttia. Kauden päätteeksi SaiPa putosi liigasta.

Petteri Linnan kerrotaan sanoneen kokemuksistaan jotakuinkin niin, että ”kotona ei puhuttu jääkiekosta, eikä joukkueen pukukopissa kirjallisuudesta”.

Lue myös: Taiteen Häme -sarja: Väinö Linna lähti, muttei repinyt juuriaan – Lopulta lapsuusympäristö betonoi suurkirjailijan aseman (29.7.2020)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic