Kanta-Häme

Kevyellä kynällä: Meidän maakunnassa on enemmän yhdistyksiä kuin teidän maakunnassa

Karjalaisiin kesäjuhliin vuonna 2019 Hämeenlinnaan kokoontui myös monia yhdistystoimijoita. Arkistokuvassa juhlatoimikunnan puheenjohtaja Jukka-Pekka Hämäläinen (vas.), viestintävastaava Harri Hatakka, Karjalan liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen, Karjalaisseurojen Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Päivi Paija, Karjalan liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg ja Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo. Kuva: Riku Hasari
Karjalaisiin kesäjuhliin vuonna 2019 Hämeenlinnaan kokoontui myös monia yhdistystoimijoita. Arkistokuvassa juhlatoimikunnan puheenjohtaja Jukka-Pekka Hämäläinen (vas.), viestintävastaava Harri Hatakka, Karjalan liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen, Karjalaisseurojen Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Päivi Paija, Karjalan liiton toiminnanjohtaja Satu Hallenberg ja Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo. Kuva: Riku Hasari, arkisto

Suomi on yhdistysten luvattu maa, sanotaan. Ry on pantu pystyyn milloin minkäkin harrastepiirin ja asian ympärille.

Patentti- ja rekisterihallitus kertoi hiljattain yhdistysten määrän maakunnittain eroteltuna. Se, kuinka paljon yhdistyksiä kussakin maan kolkassa on, korreloi yleisesti asukkaiden määrän kanssa.

Eniten yhdistyksiä on Uudellamaalla (23 453), Pirkanmaalla (6 455) ja Varsinais-Suomessa (6 328), vähiten Keski-Pohjanmaalla (941) ja Ahvenanmaalla (484).

Kanta-Häme on yhdistysten määrässä mitattuna 14. suurin maakunta. Kantahämäläisiä yhdistyksiä on 2 288.

Kun suhteutetaan yhdistysten määrä asukaslukuun, Kanta-Hämeen sijoitus pysyy samana, mutta muuten lista näyttää erilaiselta.

Tällä mittarilla aktiivisin yhdistysmaakunta on Kainuu ja heti kannoilla tulee Lappi. Pronssisija tällä mittarilla menee Etelä-Savoon.

Kaikkein vähiten yhdistyksiä asukaslukuun suhteutettuna on Päijät-Hämeessä. Sen jälkeen tässä tilastossa tulee Pohjois-Pohjanmaa ja sen jälkeen Pirkanmaa.

Mistä tämä sitten kertoo vai kertooko mistään? Jokainen voi pohdiskella ihan itse – tai nostaa asian esille oman yhdistyksensä seuraavassa kokouksessa. HÄSA

Juttusarjassa toimittajat kirjoittavat ärsyttävistä, hämmästyttävistä, ilahduttavista tai muuten vaan ajankohtaisista asioista.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic