Kanta-Häme

"Kevyet mullat" Karanojan biokaasureaktorille – Kiertokapula ja HS-Vesi ovat luopuneet hankkeesta liian kalliina

Kiertokapula: Jätehuolto on volyymibisnestä
Biokaasureaktorissa olisi käsitelty muun muassa HS-Veden puhdistamoilla syntyvää puhdistamolietettä, jota mädätyksen jälkeen varastoidaan nyt HS-Veden kompostikentällä. Arkistokuva

Kiertokapula oy ja HS-Vesi oy ovat luopuneet biokaasureaktorihankkeesta Karanojalle Hämeenlinnaan.

– Se on kuopattu. Kevyet mullat vaan sille hankkeelle. Saimme lisäselvitykset konsultilta ja totesimme, että määrät jäävät niin pieniksi, että yksikköhinta per tonni tulisi liian kovaksi. Jätehuolto on volyymibisnestä, perustelee Kiertokapulan toimitusjohtaja Kari Mäkinen.

 

Reaktorissa olisi käsitelty noin 20 000 tonnia jäteaineita vuodessa.

Tästä puolet olisi ollut HS-Veden puhdistamolietettä ja loput Kiertokapulan keräämää biojätettä. Myytävä tuote olisi ollut sähköä, kaasua tai lämpöä.

Muun muassa ST1 oli alustavasti kiinnostunut kaasun ostamisesta. ST1 ostaa tällä hetkellä Kiertokapulalta syntyvän biokaasun.

– Ostaja ehkä olisi löytynyt. Meidän näkökulmastamme yhtälö käsittelykustannukset miinus myytävät tuotteet ei vain toiminut.

– Haemme myös kuntalaisten etua. Tavoitteena on saada tuotettua palveluja nykyistä edullisemmin, mutta tästä olisi tullut vain kalliimpaa, joten se ei silloin kannata missään nimessä, Mäkinen toteaa.

 

HS-Veden kiinnostus hankkeeseen liittyi siihen, että yhtiö pystyy tällä hetkellä mädättämään vain kaksi kolmasosaa Paroisten puhdistamon lietteistä Paroisilla, minkä jälkeen liete siirretään varastoitavaksi kompostikentälle.

Kolmasosa lietteestä, jota tulee myös Akaan ja Lammin puhdistamoilta, menee ulkoiseen käsittelyyn.

Lietettä kertyy vuorokaudessa 10–20 kuutiometriä.

HS-Veden toimitusjohtaja Jukka Meriluoto totesi Hämeen Sanomille (15.3.), että yhtiön olisi ”periaatteessa mahdollista rakentaa oma biokaasureaktori”. HÄSA

Päivän lehti

19.1.2020