Kanta-Häme

Kevyt liikenne ja syreenit irrottavat muistomerkin pusikosta

Tampereentien ja Härkätien risteyksessä sijaitseva Larin-Kyöstin muistomerkki pääsee kesäksi nykyistä paremmin esille.

Parhaillaan rakennettava 230 metrin mittainen kevyen liikenteen väylä kuljetetaan muistomerkin takaa tieltä katsottuna niin, että muistomerkki jää nykyisille sijoilleen.

– Työn ajaksi muistomerkki on rajattu työmaan ulkopuolelle. Sen ympäriltä on harvennettu puita, mutta itse muistomerkkiin ei kajota, kertoo vastaava mestari Perttu Ketola Linnan Infralta.

Päällystämään väylää päästään vastaavan mestarin mukaan kesäkuussa. Jatkeen ensisijaisena tarkoituksena on järjestää turvallinen kulku seminaarin koululle.

Ei säännöllistä hoitoa

Kevyen liikenteen väylän jatkeen yhteydessä kaupunki on päättänyt myös kunnostaa muistomerkkiä ympäröivän alueen.

Runoilijan syntymäkodin muistomerkin yhteyteen on suunniteltu istutettavan syreeneitä. Myös siitä irroneet liuskekivet kiinnitetään uudelleen paikoilleen.

– Onhan se aiemmin ollut vähän piilossa, myöntää Linnan Infran puistomestari Vesa Vuorinen.

Vuorinen kertoo, että kaupungin mailla sijaitsevia muistomerkkejä hoidetaan tarpeen mukaan.

Siirtäminen ei suunnitelmissa

Larin-Kyösti -seuran hallitus jätti kaupunginhallitukselle aloitteen muistomerkin tilasta puolitoista vuotta sitten. Seuran mukaan muistomerkki ympäristöineen on hoitamaton. Talvella se on peittyneenä lumiauran päälleen heittämään lumeen, kesäisin sen peittävät rikkaruohot.

Seura siirtäisi runoilijan muistomerkin sille sijainnille, jossa itse syntymäkotikin sijaitsi, siis Tampereentien kaupunginpuiston puolelle. Tällaisia suunnitelmia kaupungilla ei kuitenkaan ole.

Puheenjohtaja Reima T. A. Luoto kertoo, että kaupungin vastausta aloitteeseen odoteltiin puoli vuotta. Kun se sitten saatiin, se lähinnä huvitti.

– Muistomerkkiä hoidetaan kuulemma samalla tavalla kuin muitakin kaupungin muistomerkkejä. Mielestäni kuka tahansa paikalla käynyt voi nähdä, ettei tämä pidä paikkaansa. (HäSa)