Kanta-Häme

Kevytmaito maksaa yli euron

Valion maidon tukkuhinnan lähes kolmanneksen korotus nosti perjantaina maidon vähittäismyyntihintoja Hämeenlinnassa. Korotus näyttää siirtyvän kuluttajien maitolaskuun täysimääräisenä tai ainakin hyvin lähelle sitä.

Tyypillinen kevytmaidon uusi litrahinta on joitakin senttejä yli euron.

Uudet hinnat maitohyllyihin merkittiin muun muassa K-Supermarket Hätilässä.

– Kyllähän maidon hintaa oli jonkin verran nostettava, kun Valion tukkuhintaan tuli korotus, jota ei kuitenkaan pystytä aivan kokonaan laittamaan vähittäishintoihin, kertoo kauppias Jari Väisänen Hätilästä.

Joka perheen menekkituote

Jari Väisänen uskoo, että vähittäiskaupan maidosta maksama lisälasku siirtyy hintoihin muullakin.

– Onhan maito niin merkittävä menekkituote, kun maitoa juodaan lähestulkoon jokaisessa perheessä.

Maidon kiertoaika on kaupassa lyhyt, eikä perjantaina hyllyssä ollut juuri ennen tukkuhinnan korotusta tulleita maitoja. Aikaisemmin K-Supermarket Hätilässä tavallinen Valion kevytmaito on maksanut noin 90 senttiä, kun hinta perjantaina oli euron ja viisi senttiä.

Valion maitojen lisäksi Väisäsen kaupassa myydään myös Arla-Ingmanin maitoa, joka on peräisin Hämeenlinnan Osuusmeijeristä samoin kuin Pirkka-maidot, jotka ovat jonkin verran muita edullisempia.

Hämeensaaren K-Citymarketissa maidon hinta nousi myös jo perjantaina. Korotus oli samaa luokkaa kuin Hätilän K-Superissa.

– Kaiken kaikkiaan tilanne oli sellainen, että jouduimme siirtämään korotuksen sellaisenaan hintoihin, kertoo kauppias Jyrki Ranta. Hän sanoo, että muuhun ei ollut mahdollisuuksia, kun maito on ollut ennestäänkin tiukasti hinnoiteltu.

Hämeensaaressa Valion kevytmaitolitra maksoi vielä torstaina 89 senttiä, kun hinta perjantaina oli euron ja viisi senttiä, mikä vastaa kauppiaan mukaan sentilleen tukkuhinnan korotusta.

Arla-Ingman korotuslinjalla

Tiiriön Prismassa ei vielä perjantaina korotettu maitojen hintoja.

– Muutoksia on kuitenkin tulossa, sanoo päivittäistavarakaupan päällikkö Juha Korkatti.

Korotukset eivät myöskään jää pelkästään Valion maitoon, vaan niitä on Juha Korkatin mukaan tulossa kautta linjan.

– Myös Arla-Ingman on nostanut hintoja, mutta ei niin rajusti kuin Valio.

Saman vahvistavat muutkin haastatellut hämeenlinnalaiset ruokakauppiaat.

Lisää hintaa on tulossa kaikkiin maitotuotteisiin, radikaaleja muutoksia ei Juha Korkatin mukaan ole aivan heti näköpiirissä normaalien vuodenvaihteen korotusten päälle.

Tiiriön Prismasta myytävistä maidoista valiolaista on 20-30 prosenttia. Ylivoimainen valtaosa maidosta on peräisin Hämeenlinnan Osuusmeijeristä ja myydään Arla-Ingmanin tuotemerkeillä.

Juha Korkatti sanoo, että Prisman asiakkaat ovat hyvin tietoisia maidon paikallisuudesta, eli siitä, että se tulee ”omasta meijeristä”. (HäSa)

Mainos