fbpx
Kanta-Häme

KHO kumosi Rehakan soravalituksen

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Rehakan Puurokorvenmäkeä koskevan soralupavalituksen. KHO siis katsoo, että uutta aluetta koskeva maa-ainesten ottolupa on laillinen.

Luvan hakijat ovat Jul Atte oy ja Niemisen Sora oy. Janakkalan ympäristölautakunta päätti luvan myöntämisestä lokakuussa 2013.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus käsitteli asiaa marraskuussa 2014. Sekin hylkäsi valituksen, mutta muutti Janakkalan ympäristölautakunnan päätöstä. Ympäristölautakunta oli myöntänyt luvan 15 vuodeksi, mutta hallinto-oikeus lyhensi luvan kestoajan kymmeneen vuoteen.

Luvasta valittivat paikallinen tiekunta ja yksi toinen taho. He vaativat ensisijaisesti, että ottolupa olisi hylätty. Toissijaisesti he vaativat, että maa-ainesten ottamisen toiminta-aikoja ja melun enimmäistasoa tulisi rajoittaa tiukemmin, kuin ympäristölautakunta oli päättänyt.

Ottolupa koskee 935 000 kuutiometrin ottamista vajaan seitsemän hehtaarin alueelta. Puurokorvenmäki sijaitsee Kirkkoportintien varrella.

Janakkalan ympäristölautakunta on myöntänyt samoille toimijoille myös ympäristöluvan kalliokiviaineksen ottoon ja murskaukseen sekä maankaatopaikkaa varten Puurokorvenmäellä.

Tästä ympäristöluvasta on tehty viisi valitusta Vaasan hallinto-oikeuteen, jossa käsittely on edelleen kesken. Päätös on odotettavissa elokuun lopulla.

Valittajina oli yksityishenkilöitä, yksi maatalousyhtymä, yksityistien tiekunta sekä kyläyhdistys Vähikkälän Väljämä. HÄSA

Menot