Kanta-Häme

Kiehunnasta potkua äänestysintoon?

Valko- ja sinivuokot ovat kevään varhaisimpia kukkijoita.

Lauantaina ulkona saattoi bongata myös valkosinisiin liiveihin pukeutuneita kokoomuslaisia.

Puolueen aktiiviväki jalkautui keräämään roskia ja rekrytoimaan väkeä vuoden 2017 kuntavaaleihin paitsi ympäri Suomea, myös Hämeenlinnan kantakaupungin alueella.

Hämeenlinnan Kokoomuksen paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja Jenna Kankaanpää kertoo aikovansa ehdokkaaksi vuoden 2017 kuntavaaleissa, puheenjohtaja Keijo Suomalainen harkitsee vielä.

– Pidämme 10. elokuuta ylimääräisen vuosikokouksen, jonka jälkeen alkaa ehdokkaiden valinta, Suomalainen sanoo.

Äänestysprosentti on totutusti ollut kuntavaaleissa heikkoa luokkaa. Vuonna 2012 Hämeen vaalipiirissä äänestysprosentti oli 57,3 ja neljä vuotta aiemmin 61,5.

Kankaanpää ja Suomalainen kuitenkin uskovat hämeenlinnalaisten äänestävän tulevissa kuntavaaleissa aiempaa vireämmin.

– Raatihuoneessa kiehuu ja kuohuu. Toivotaan, että se herättää äänestäjät liikkeelle.

Suomalainen ei usko, että vielä tässä vaiheessa sote- ja maakuntauudistukset vaikuttaisivat äänestäjiin.

– Käydään kuntavaalit ensin. Saattaa olla, että tietty palanen maakunnasta lähtee, mutta kyllä sielläkin poliitikkoja tarvitaan.

Riihimäellä Kokoomus julkisti lauantaina 14 ensimmäistä ehdokastaan. Ainakin neljä heistä kuuluu kaupunginvaltuustoon, muun muassa puheenjohtaja Pertti Mäkelä.

Keskustan Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtajan Juha Iso-Ahon mukaan virallisia nimeämisiä ei puolueessa ole vielä tehty, mutta ehdokkaita on jo alettu kerätä.

– Ensi viikolla järjestetään ensimmäinen piirinlaajuinen koulutustilaisuus Lammilla. Ehdokkaat julkistetaan viimeistään syksyllä.

Iso-Aho kuitenkin arvioi, että valtuustoissa istuvia keskustalaisia lähtee kisaan mukaan, Hämeenlinnasta esimerkiksi Hannu Kärpänen.

Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja Matti Lintukorpi kertoo varmoja kuntavaaliehdokkaita olevan tiedossa, mutta hän ei nimeä ketään.

– Nimiä en ala nyt eritellä. Toimitamme ehdokaslistamme keskusvaalilautakunnalle ajallaan.

Ihmisten äänestysintoon Lintukorpi arvioi vaikuttavan kaikki ilmoista lähtien.

– Mitä useampi ihminen äänestäisi, sitä paremmin me pärjäisimme.

Hämeenlinnan Vihreät julkaisi jo maanantaina kymmenkunta ensimmäistä kuntavaaliehdokastaan. Heidän joukossaan ovat muun muassa valtuutetut Kirsi Ojansuu-Kaunisto ja Martti Töttölä.

SDP:n Hämeen toiminnanjohtajaa Mikko Suomalaista ei tavoitettu lauantaina kommentoimaan puolueen valmistautumista ensi vuoden kuntavaaleihin.

Kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntaina 9. huhtikuuta 2017. Ennakkoäänestys alkaa 29. maaliskuuta ja päättyy 4. huhtikuuta. Ulkomailta kuntavaaleissa voi äänestää 29. maaliskuuta ja 1. huhtikuuta välisenä aikana. HÄSA

Korjattu ennakkoäänestyksen alkamispäivämäärä.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic