Kanta-Häme

Kiekko liitää kelillä kuin kelillä

Suomalaisten omakseen ottama frisbeegolf mielletään helposti vain kesälajiksi, mutta vannoutuneimmat harrastajat pelaavat sitä myös talvella.

– Talvi ja lumi eivät ole este harrastamiselle, mutta omat haasteensa ne tuovat, tammelalainen Jarkko Lindholm tuumaa.

Kylmyyden lisäksi merkittävin ero kesäkauteen nähden on liukkaus. Lindholm mainitsee harrastajien kuljettavan toisinaan mukanaan harjaa, jolla voi lakaista lumet heittoalustan päältä.

– Nastapohjaiset kengät ovat käytännölliset. Minulla ei sellaisia ole, mutta lajia harrastava vaimoni laittoi sellaiset itselleen tilaukseen.

Talvikaudella harrastamista hankaloittaa pimeys, ja lisäksi kiekko voi sukeltaa syvälle lumihankeen.

– Tämän vuoksi monet harrastajat teippaavat kiekon pohjaan noin metrin verran lahjanarua. Kun kiekko sukeltaa hankeen, niin naru jää hangen pintaan ja siten kiekko löytyy, Lindholm paljastaa.

Suomesta on nopeasti kasvanut eräänlainen frisbeegolfin suurvalta. Maasta löytyy asukaslukuun nähden enemmän ratoja kuin mistään muualta maailmasta. Lajin harrastajia Suomessa arvioidaan olevan jo yli 100 000.

– Itse kokeilin lajia ensimmäistä kertaa vuoden 1983 tai 1984 tuntumassa, kun Tammelan puuseppäkoulun opiskelukaverini Marko Timonen tutustutti minut lajin pariin Meilahdessa, missä oli Suomen ensimmäinen rata.

Timonen oli lajinsa pioneereja, sillä hän aloitti lajin harrastamisen kilpatasolla jo 1970-luvun lopussa, heti sen rantauduttua Suomeen. Timonen oli Suomen ultimate-maajoukkueen jäsen vuonna 1980, kun Suomi saavutti lajissa ensi kertaa Euroopan mestaruuden.

– Hetki siinä meni, kunnes laji lopulta löi itsensä läpi. Minulla harrastamisessa ehti olla sellainen liki 30 vuoden tauko.

Frisbeegolf on Lindholmin perheen yhteinen harrastus, sillä radoilla viihtyvät myös Lindholmin vaimo Kirsi ja tytär Mila.

Tänä syksynä Lindholm on työskennellyt Tammelan frisbeegolfradan laajennustöissä. Keväällä 2013 avattu 9-väyläinen rata on laajentunut 18-paikkaiseksi, mikä on normaali kisamitta lajissa.

– Laajennuksen puuhailu alkoi jo viime syksynä, jolloin suunniteltiin väylät. Kuluvana syksynä alkoi rakentaminen, mutta nyt kävi niin, että talvi yllätti frisbeegolfaajat. Ensi kesälle jää vielä jotain hommia, kun maanrakennus alkaa olla jo hankalaa. Rata on kuitenkin jo heittokunnossa.

Jarkko Lindholm toimii myös forssalaisen frisbeegolfseuran FBG Forssa ry:n hallituksessa. Yhdistys on perustettu vuonna 2009 ja se toimii seutukunnallisesti lajin parissa. Suomen frisbeegolfliittoon seura liittyi vuonna 2014.

– Jäseniä yhdistyksessä on noin 50. Forssan seutukunnalta löytyy laadukkaita ja erityyppisiä ratoja.

Aktiivinen seura kehittää toimintaansa jatkuvasti ja pyrkii myös saamaan lisää uusia harrastajia ja junioreita toimintaan.

– Viime kesänä järjestimme avoimen kilpailun sellaisille harrastajille, jotka eivät olleet aiemmin kisailleet.

Mikäli harrastaminen talvikaudella tuntuu liian jäätävältä, on seutukunnalla mahdollisuus harrastaa myös sisätiloissa.

– FBG ry:n jäsenille on varattu keskiviikoille salivuoro Manttaalilta, jolloin voi harjoitella sisätiloissa. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic