Kanta-Häme

Kiekkoritarinkuja jää heitteille

Hämeenlinna

Huonokuntoinen Kiekkoritarinkuja on poikinut kuntalaisaloitteen. Marraskuun lopussa Kuntalaisaloite-palveluun tehdyssä aloitteessa vaaditaan, että väylälle pitäisi laittaa asfaltti.

Nimiä oli tiistaina kasassa jo 254. Valtuuston pitää käsitellä aloite, jos sen allekirjoittaa kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista.

Onko Kiekkoritarinkujan päällystämistä suunniteltu, tilaajapäällikkö Eija-Liisa Dahlberg?

– Ei ole. Kaavassa yleistä katua Lasaretinpolulle kutsutaan Ritarikujaksi. Kiekkoritarinkuja lienee vanha nimi. Tästä eteenpäin alue on kiinteistön tonttia. Alueen päällystäminen on alueen kiinteistöjen vastuulla.

Onko Kuntalaisaloitteeseen kerätty nimiä turhaan?

– Kyllä. Kuntalaisaloitteesta ei ole hyötyä, koska tien kunnossapito ei ole kaupungin asia. Jos yleisen ja yksityisen rajaa lähdettäisiin muuttamaan, siihen vaadittaisiin kaavamuutos. Kaavassa Ritarinkujan jälkeen Kiekkoritarinkuja Paukkulantielle on kiinteistön tonttialuetta.

Kiekkoritarinkujalla on esimerkiksi Ritari-areena. Kuuluuko väylän päällystäminen teille, Hämeenlinnan liikuntahallit oy:n työnjohtaja Pertti Sopenperä?

– Tienpätkän kunnossapito kuuluu Linnan Infralle, mutta hallinnointi kuuluu kaupungille.

Miten asia on, Linnan Infran vastaava mestari Markus Lahtinen?

– Linnan Infralle kuuluu kunnossapito, mutta mahdollisista remonteista vastaa kaupunki. Kiekkoritarinkuja on kaavassa kaupungin maata. Tapaus on erikoinen, koska kaavassa se ei ole katu vaan pysäköintialue.

Sekä Hämeenlinnan liikuntahallit oy:stä että Linnan Infrasta kerrottiin, että Kiekkoritarinkujan päällystäminen olisi kaupungin vastuulla. Pitääkö tämä paikkansa, Eija-Liisa Dahlberg?

– Se ei ole kaavassa katu, eli se ei ole kaupungin yleistä aluetta. Tämä on aikanaan selvitetty.

– Meille on kysymysmerkki, Miksi Linnan Infra on huolehtinut Kiekkoritarinkujan kunnossapidosta. Hyvää hyvyyttään siitä on pidetty huolta, asiaan ei ole kaupungilla minkäänlaista velvoitetta.

Miksi Linnan Infra hoitaa Kiekkoritarinkujaa, Markus Lahtinen?

– Kiekkoritarinkuja on aina ollut Linnan Infran hoidettavana, vaikka se ei ole tiealuetta. Asfaltoidut parkkipaikat ovat vuokra-aluetta, mutta sora-alueet kuuluvat kaupungille. Aikanaan alueen hoidosta on sovittu, ja kunnossapito on periytynyt meille.

– Kiekkoritarinkuja on kolmannen luokan väylä, eli kunnossapidossa alimmalla mahdollisella tasolla. Tämä on ristiriitaista, koska väylällä on paljon käyttäjiä varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin.

Miksi kaupunki ei laita Kiekkoritarinkujaa kuntoon, Eija-Liisa Dahlberg?

– Vaikka Linnan Infra on päättänyt pitää Kiekkoritarinkujaa kunnossa, se ei muuta sitä, että kaupunki ei paikkaan investoi ellei siihen tule jostain rahaa. Kiekkoritarinkujan pimeydestä ja kunnosta on keskusteltu moneen kertaan, mutta kaupunki hoitaa käytännössä vain kaavoitettuja katuja.

Kuntalaisaloite toivoo väylän kunnostamista. Mitä tämä vaatisi?

– Kiekkoritarinkujan päällystäminen vaatisi kaavamuutoksen, mutta siihen ei ole intressejä. On puhuttu siitäkin, että kuja suljettaisiin, mutta moni käyttää sitä kulkuväylänä pelien jälkeen. Kaupunki ei edes halua Kiekkoritarinkujasta yleistä kulkuväylää. Nytkin nuoriso hurjastelee parkkipaikalla, ja päällystäminen lisäisi häiriöitä.

– Ymmärrän tahtotilan pätkän kunnostamiseen, koska järjestely ei ole nyt hyvä. Näillä kaavaedellytyksillä se ei vaan ole kaupungin asia hoitaa.

 

Lue myös: Hämeenlinna korjaa katuja ensi vuonna yli neljällä miljoonalla eurolla – Kiistelty Kiekkoritarinkuja laitetaan vihdoin kuntoon (16.11.2018)

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic