fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Kiekkovalmentajien tuloissa suuret heitot: Viime kauden HPK-päävalmentaja Matti Tiilikainen jää ansioillaan kauas jälkeen kollegoistaan

Mestaruusvuonna 2019 valmentajana toiminut Antti Miettinen ohitti silloisen päävalmentajan tuloillaan.
HPK:n entinen päävalmentaja Matti Tiilikainen ansaitsi viime vuonna huomattavasti vähemmän kuin edeltäjänsä Antti Pennanen. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
HPK:n entinen päävalmentaja Matti Tiilikainen ansaitsi viime vuonna huomattavasti vähemmän kuin edeltäjänsä Antti Pennanen. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

HPK:n viime kauden päävalmentaja Matti Tiilikainen on ollut palkkakuopassa kollegoihinsa nähden, ainakin vuoden 2020 verotettavien tulojen perusteella. Tiilikainen ylsi vajaan 46 000 euron verotettaviin tuloihin vuonna 2020.

Tiilikainen irtisanottiin päävalmentajan tehtävästä syksyllä 2021. Vertailukelpoista tietoa Tiilikaisen tuloista ei vuoden 2019 osalta ole saatavissa, koska hän valmensi Saksassa ennen kotikaupunkiinsa palaamista.

Tiilikaisen tilalle HPK:n päävalmentajaksi tullut Jarno Pikkarainen valmensi viime kaudella Liiga-joukkue HIFK:ta. Hänen ansionsa olivat 143 300 euroa, joista pääomatuloja oli hieman yli 5 000 euroa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nykyinen HPK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen valmensi HIFK:ta viime vuonna. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Nykyinen HPK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen valmensi HIFK:ta viime vuonna. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Sen sijaan Tiilikaisen edeltäjä, nykyinen nuorten maajoukkueen päävalmentaja Antti Pennanen ansaitsi 105 278 euroa verotettavaa tuloa, josta suurin osa oli ansiotuloa. Pennanen luotsasi HPK:n suomenmestaruuteen vuonna 2019. Hän oli samana keväänä voittamassa myös maailmanmestaruutta miesten maajoukkueen apuvalmentajana.

Riihimäkeläinen jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen ansaitsi viime vuonna yli 318 673 euroa verotettavien ansioiden mukaan. Hyvät ansiot olivat myös HPK-valmentajalla ja entisellä pelaajalla Antti Miettisellä, joka tienasi yli 401 503 euroa viime vuonna. Summasta yli 330 000 euroa oli pääomatuloa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Antti Miettinen valmensi HPK:ta Antti Pennasen kanssa mestaruusvuonna 2019. Kuva: Riku Hasari / HäSa

“Konna” pääsi yli 100 000 euron tulojen

HPK:n johtopelaajista suurituloinen oli myös joukkueen tehokkain pelaaja Petri Kontiola, joka tienasi 113 600 euroa, josta 12 000 euroa oli pääomatuloja. Tuloista. Ennen HPK-vuottaan Kontiola pelasi KHL-seura Jokereissa.

Täksi kaudeksi Kerhoon siirtynyt Antti Pihlström teki niin ikään viime vuonna kovan tilin. Hänen verotettavat tulonsa olivat muutamaa sataa euroa vaille 383 000 euroa, joka oli pelkkää ansiotuloa. Pihlström oli niin ikään Jokereissa ennen siirtymistään HPK:hon.

Heistä molemmat ohittivat verotettavilla tuloillaan HPK:n toimitusjohtajan Antti Toivasen, jonka ansiot olivat hieman yli 99 000 euroa. Kiekkovaikuttajien ansioihin on voinut vaikuttaa koronavirusvuosi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Petri Kontiolan tulot olivat vuonna 2020 suuremmat kuin HPK:n toimitusjohtajalla ja päävalmentajalla. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Kiekkoilijoiden tuloissa suuria eroja

Naisjääkiekkoilijoiden tuloja on Hämeenlinnassa hankala verrata mieskollegoihin. Esimerkiksi toimitus ei löytänyt tulotietoja HPK-naisten jääkiekkomaalivahti Noora Rädylle. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä koko totuus.

Hän on julkisuudessa kertonut pyörittävänsä maalivahtikoulua Yhdysvalloissa. Jääkiekkoilijoiden ja urheilijoiden tulot eivät välttämättä näy myöskään kaikissa tulotiedoissa. Moni pelaa ulkomailla, kuten HPK-kasvatti Juuse Saros, joka pelaa parhaillaan NHL-seura Nashville Predatorsissa. Lisäksi esimerkiksi apurahat eivät ole verotettavaa tuloa.

Sen sijaan yleisesti on tiedossa, että ammatikseen jääkiekkoa pelaavat miehet ovat paljon suurituloisempia kuin vastaavat naiset.

Suomessakaan pelaavien kiekkoilijoiden verotettava ansiotulo ei välttämättä ole totuudenmukainen. Moni Liiga-joukkueen pelaaja voi rahastoida osan pelaajapalkkioistaan. HäSa

Juttua päivitetty 11.11.2021 klo 9.28: Täsmennetty, että Antti Pennanen valmensi HPK:n suomenmestaruuteen vuonna 2019 ja oli samana vuonna voittamassa maailmanmestaruutta maajoukkueen apuvalmentajana.

Menot