Kanta-Häme

Kielikoulut houkuttelevat jo 10-vuotiaita ulkomaille

Vain harva 10–13-vuotias lähetetään kielimatkalle. EF:n kautta viime vuonna kielikurssille lähti noin 250 suomalaista junioria, STS:n kautta puolestaan hieman yli kymmenen. Lisäksi 13-vuotiaita osallistui STS:n muille kielimatkoille.

– Tänä kesänä Suomesta lähtijöitä oli valitettavasti niin vähän, ettei juniorikurssia toteutettu, kertoo STS:n maajohtaja Eija Sinisalo.

Varhaisnuorille järjestetyillä matkoilla on enemmän valvojia kuin teini-ikäisten kursseilla. Matkanjärjestäjien mukaan lasten vapaa-aika on myös valvottua.

– Kaikki vapaa-aika on pakollista ohjattua toimintaa. Haluamme aina tietää missä lapset ovat, EF:n tuotepäällikkö Saija Talsi sanoo.

Maltalla korkeampi ikäraja

Sekä EF että STS järjestävät 10–13-vuotiaille tarkoitetut kielikurssit rauhallisissa pikkukaupungeissa. Molempien kurssijärjestäjien mukaan nuorimpien kurssilaisten kanssa on tärkeää, että välimatkat ovat lyhyitä ja alueella on turvallista liikkua.

Nuorimmat kurssilaiset eivät pääse EF:n kautta enää Maltalle, sillä EF korotti maahan järjestettävien kielimatkojen alaikärajaa kahteentoista vuoteen.

– Olemme todenneet, että Maltalla bussimatkat saattavat olla pitkiä ja hankalia huonojen yhteyksien takia. Sen vuoksi ikärajaa on nostettu, Talsi sanoo.

Talsin mukaan juniorikurssilaiset ovat lisäksi eri kohteissa kuin vanhemmat opiskelijat. Esimerkiksi EF:n diskoissa nuorimmat ja vanhimmat matkalaiset eivät siis tanssi yhdessä.

Joskus koti-ikävä ottaa vallan

Pitkällä kielimatkalla koti-ikävä saattaa kiusata etenkin nuorimpia kurssilaisia. Talsin mukaan erityisen paha koti-ikävä on kuitenkin harvinaista.

Tänä kesänä yksikään EF:n juniorikurssilaisista ei ole keskeyttänyt kielimatkaa koti-ikävän takia. Viime vuosina tällaisia tapauksia on ollut muutamia. STS:n juniorikursseilta kukaan ei ole viime vuosina joutunut palaamaan Suomeen koti-ikävän takia.

– Yritämme aina luoda kotoisan ilmapiirin, ja ohjaajamme auttavat koti-ikävästä kärsiviä. Kurssin keskeyttäminen on aina vanhempien päätös, Talsi sanoo.

Jos kielimatkan joutuu keskeyttämään koti-ikävän vuoksi, ei EF maksa kurssimaksua takaisin kuten esimerkiksi sairauden yllättäessä.

– Selvitämme, pystyykö valmista lentoa vaihtamaan toiseen tai sitten autamme löytämään mahdollisimman halvan paluulennon, Talsi sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020