fbpx
Kanta-Häme

Kielitaidon puute on vaikeuttanut ukrainalaisen Aleksandr Pushkinin työllistymistä – Riihimäen kaupungilla on ongelmaan ratkaisu, joka auttoi myös Pushkinia

Matalan kynnyksen rekrytointitapahtumissa suomen kielen taito ei ole vaatimus työnsaantiin.
Ivan Myroshnychenko (vas) ja Aleksandr Pushkin kertovat, että työtehtäviin sopeutumisessa on auttanut työkokemus metallialalta. Kuva: Pekka Rautiainen

Ukrainalainen Aleksandr Pushkin kuvaa työnsaannin olevan Suomessa haastavaa. Erityisesti suomen kielen taidon puuttuminen vaikeuttaa työnsaantia merkittävästi.

Pushkin ei ole kokemustensa kanssa yksin. Riihimäen työllisyyspalveluiden työnsuunnittelija Erja Salosen mukaan kielitaidon puuttuminen on yksi keskeisimmistä haasteista ukrainalaisten työllistymisessä.

Salonen toteaa, että kieliongelmien takia ukrainalaiset työnhakijat eivät saa läheskään aina omaa koulutus- tai ammattitaustaa vastaavia töitä.

– Monet ovat korkeasti koulutettuja, esimerkiksi hammaslääkäreitä tai diplomi-insinöörejä, mutta he eivät valitettavasti voi tehdä Suomessa oman alansa töitä kielen takia. He kuitenkin ymmärtävät tilanteen, ja suhtautuvat työnhakuun nöyrästi.

Matalan kynnyksen rekrytointiapua

Ukrainalaisten työnsaantia helpottaakseen Riihimäen kaupunki järjestää kesän ja syksyn aikana Töitä nyt -rekrytointitapahtumia, joissa paikalliset yritykset pääsevät esittelemään avoimia työpaikkojaan. Tapahtumat on suunnattu erityisesti ukrainalaisille työnhakijoille, eivätkä tapahtuman työpaikat vaadi suomen kielen taitoa.

– Halusimme luoda matalan kynnyksen tapahtuman, jossa työntekijät ja -antajat pääsevät helposti kohtaamaan toisensa, Salonen kertoo.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran kesäkuun lopulla, ja myös Pushkin työllistyi tapahtuman avulla. Hän sai työpaikan riihimäkeläisestä Seniorihissit -hissiasennusyrityksestä kahden muun ukrainalaisen, Ivan Myroshnychenkon ja Igor Khemelenkon kanssa.

– Töiden saaminen ilman suomen kielen taitoa on todella vaikeaa, minkä takia on hyvä, että tapahtuma järjestettiin, Pushkin toteaa.

– Olemme todella onnekkaita, että saimme töitä. Viihdyn täällä, Myroshnychenko jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Seniorihissit-yritykseen työllistyneet Ivan Myroshnychenko (vas), Aleksandr Pushkin ja Igor Khemelenko sekä yrityksen toimitusjohtaja Pekka Pihlaja (taustalla) kertovat olevansa kaupungin rekrytointiapuun kokonaisuutena tyytyväisiä. Kuva: Pekka Rautiainen

Seniorihissit-yritykseen työllistyneet Ivan Myroshnychenko (vas), Aleksandr Pushkin ja Igor Khemelenko sekä yrityksen toimitusjohtaja Pekka Pihlaja (taustalla) kertovat olevansa kaupungin rekrytointiapuun kokonaisuutena tyytyväisiä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kielimuurin ylittämiseen monia keinoja

Seniorihissit toimitusjohtaja Pekka Pihlaja kertoo olevansa kaupungin tapahtumasta positiivisesti yllättynyt.

– Kaupunki otti meihin yhteyttä ja tiedusteli kiinnostustamme tapahtumaan. Päätimme kokeilla ja yllätyimme positiivisesti, sillä tapahtumassa oli 15 meistä kiinnostunutta.

Seniorihissit lisäksi tapahtumaan osallistui neljä muuta paikallista yritystä. Ukrainalaisia ensimmäiseen tapahtumaan osallistui Salosen mukaan lähes sata.

– Ainakin viiden ukrainalaisen tiedetään solmineen työsuhteen tapahtuman myötä. Määrä voi olla oikeasti enemmän, sillä kaikki solmitut työsuhteet eivät kantaudu korviimme.

Vaikka Pihlaja on kokonaisuuteen tyytyväinen, hän myöntää, että kielimuuri on aiheuttanut välillä ongelmia. Myös paperiasioiden hoitaminen on vienyt aikaa.

– Asennusmatkoilla heidän on pitänyt selvitä välillä keskenään ilman suomen kielen taitoa. Lisäksi lupa- ja paperiasioissa on ollut paljon hoidettavaa.

Kieliongelmista selviämisessä on auttanut yrityksen venäjää osaava latvialainen myynti-insinööri Gunta Karapalo. Karapalo kertoo, että välillä on turvauduttu myös sanattomaan kommunikointiin.

– Aina tilanteet ovat jotenkin selvinneet. Joskus apuna on ollut myös sanaton kommunikointi, kuten piirtäminen.

– Käytämme myös jonkin verran englantia. Lisäksi apuna ovat kääntämissovellukset, Pihlaja lisää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pushkin on ajatellut jäävänsä Suomeen pysyvästi. Hän kokee, että Suomi on hyvä ja turvallinen paikka elää. Kuva: Pekka Rautiainen

Pushkin on ajatellut jäävänsä Suomeen pysyvästi. Hän kokee, että Suomi on hyvä ja turvallinen paikka elää. Kuva: Pekka Rautiainen

Jatkotapahtuman odotetaan tavoittavan ihmisiä yhä paremmin

Seuraava rekrytointitapahtuma pidetään Riihimäellä elokuussa. Tarvittaessa tapahtumien järjestämistä jatketaan vielä syksyllä.

Salosen mukaan ensimmäisestä tapahtumasta saatu palaute on ollut lähes pelkästään positiivista. Järjestelyjä on kuitenkin kehitetty seuraavaa tapahtumaa varten.

– Olemme nyt nähneet, mikä toimii ja mitä kannattaa parantaa. Seuraavaa tapahtumaa varten olemme varanneet suuremmat tilat, mikä estää ruuhkia ja mahdollistaa yksityisemmän kohtaamisen.

Elokuussa järjestettävään jatkotapahtumassa on mukana myös uusia yrityksiä. Tapahtuman uskotaankin tavoittavan ihmisiä ensimmäistä tapahtumaa laajemmin.

– Moni yritys joutui kieltäytymään osallistumisesta aiemmin lyhyen varoitusajan takia, mutta nyt he ovat ilmoittautuneet mukaan seuraavaan tapahtumaan.

Töitä nyt -rekrytointitapahtuma

Erityisesti ukrainalaisille työnhakijoille suunnattu matalan kynnyksen tapahtuma helpottamaan työnhakua.

Tapahtuman järjestää Riihimäen kaupunki yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tapahtumassa mukana myös Lopen ja Hausjärven kunnat.

Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran 16.8. Riihimäen liikekeskuksessa.

Yritykset voivat ilmoittautua mukaa seuraavaan tapahtumaan 11.8. asti.

Menot