Kanta-Häme

Kielteinen turvapaikkapäätös järkytti

Viime vuoden syyskuussa Suomeen saapunut Amer Mohammed sai päätöksen maahanmuuttovirastolta juhannuksen alla. Hänen turvapaikkahakemuksensa on hylätty.

Mohammed sanoo olevansa päätöksestä hämmästynyt, ja aikoo valittaa. Hän anoo Suomesta turvapaikkaa toissijaisen suojelun perusteella, sillä Mohammedin mukaan häneen kohdistuu kotimaassaan Irakissa henkilökohtainen uhka.

– Olen poliisin ja maahanmuuttoviraston haastatteluissa kertonut mitä on tapahtunut. Tapahtumalle on todistaja, mutta minulla pitäisi olla vielä parempia todisteita.

Mohammed sanoo olleensa 16-vuotiaana silminnäkijänä tapauksessa, jossa aseistautuneet shiiamilitantit sieppasivat paikallisen heimojohtajan.

– Olin vain lapsi, mutta väärään aikaan väärässä paikassa. Aluksi luulin, että tapauksesta ei seuraisi vaikeuksia, sillä sellainen (sieppaukset ja ammuskelu) oli lähes jokapäiväistä Irakissa. Siepattu oli oman heimoni johtaja, ja hän onnistui haavoittamaan joitakin hyökkääjiä. Heidät tunnistettiin sairaalassa ja heitä aiottiin syyttää sieppauksesta, Mohammed kertoo.

Tapahtuman jälkeen Mohammedin isälle kerrottiin, että perheen olisi syytä paeta, sillä sieppaajia vastaan todistaminen saattaisi Mohammedin hengenvaaraan.

Perhe pakeni Al Sweeran kaupungista ja muutti Syyriaan. Kun muu perhe palasi 2007 Irakiin Fallujan kaupunkiin, Mohammed lähetettiin Ukrainaan, jossa hän opiskeli lääkäriksi. Mohammed sanoo toimittaneensa dokumentit opinnoistaan maahanmuuttovirastolle, jossa ne on hänen mukaansa todettu aidoiksi.

Irakiin Mohammed kertoo palanneensa Ukrainasta vuonna 2014 etsimään perhettään, joka katosi aiemmin samana vuonna. Viimeisin epävarma tieto on, että perhe olisi paennut Fallujasta Isisin vallattua alueen ja yritettyä rekrytoida Mohammedin isän. Mohammed sanoo, että joutui Irakissa ollessaan piileskelemään, sillä militantit olivat ja ovat seudulla yhä vaikutusvaltaisessa asemassa.

– Oleskelin erään tutun miehen luona ja paimensin lampaita. Ei se ole oikeaa elämää piileskellä syrjäseudulla ihan kuin sinua ei olisi olemassa ja vahtia lampaita, kun on opiskellut kuusi vuotta!

Suomeen saavuttuaan Mohammed on ollut sijoitettuna kuuteen eri vastaanotto- tai hätämajoituskeskukseen. Tällä hetkellä hän asuu Rengossa samassa huoneistossa seitsemän muun turvapaikkaa hakevan miehen kanssa. Elämä on yksitoikkoista.

– Teen mitä minun odotetaan tekevän, odotan ja olen kärsivällinen. Tiedän, että meidän (turvapaikanhakijoiden) ylläpidon maksavat suomalaiset veronmaksajat, ja saamme paljon antamatta vastineeksi mitään. Toivon, että joskus saan mahdollisuuden maksaa edes osan takaisin jäämällä maahan ja tekemällä työtä.

Mohammed on tehnyt Suomessa ollessaan erilaisia vapaaehtoistöitä vastaanottokeskuksissa ja kirpputoreilla. Hän toivoo löytävänsä nyt mitä tahansa työtä Rengosta tai Hämeenlinnasta, jotta elämässä olisi sisältöä. Turvapaikanhakija saa tehdä ansiotyötä Suomessa ilman oleskelulupaa, kun turvapaikkahakemuksen tekemisestä on kulunut kuusi kuukautta.

– Voin tehdä käsilläni mitä tahansa kirurgisista operaatioista polkupyörien korjaamiseen, Mohammed naurahtaa.

Kuukausien epätietoisuus, odottaminen ja siirtyminen aika ajoin asunnosta toiseen on raskasta ja vie aloitekyvyn.

– Nukkuminen on vaikeaa, eivätkä aivoni enää toimi kuten ennen. Esimerkiksi suomen kielen opiskelusta ei tule mitään, ja on tietysti vaikea löytää motivaatio opiskella kun ei tiedä tulevaisuudesta. Tiedän, että vastaanottokeskusten väki tekee parhaansa, mutta asunnoissa on ahdasta. Jokaisella on omana yksityisalueenaan ainoastaan sänkynsä.

Maahanmuuttovirasto muutti toukokuun lopussa maalinjaustaan Irakista. Uuden linjauksen mukaan oleskelulupien edellytykset ovat kiristyneet muun muassa irakilaisilla, sillä maan turvallisuustilanteen katsotaan parantuneen viime kuukausina.

Samalla vastaanottokeskusten majoituskapasiteettia päätettiin vähentää lisää noin 6000 paikalla. Kaikkiaan keskusten paikat vähenevät tämän vuoden aikana noin 16 000:lla, sillä turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut ja Suomesta on paitsi käännytetty, myös palannut Irakiin paljon turvapaikanhakijoita vapaaehtoisesti. Mohammed ihmettelee palaajien motiiveja alun perinkään saapua Eurooppaan.

– En ymmärrä, miksi kukaan lähtisi kotoaan vaaralliselle matkalle vain palatakseen hetken päästä takaisin. Siinä ei ole mitään järkeä!

Mohammed sanoo, että hänellä itsellään ei ole enää tulevaisuutta Irakissa.

– Aion käyttää kaikki lailliset keinot saadakseni jäädä Suomeen. Miljoonan dollarin kysymys on, mitä pitää tehdä, että saisin sen mahdollisuuden. HÄSA

 

Lähteet: Amer Mohammedin haastattelu sekä maahanmuuttoviraston turvapaikkapuhuttelun vahvistettu pöytäkirja, jonka Mohammed antoi nähtäväksi haastattelun aikana. Maahanmuuttoviraston internetsivut www.migri.fi.

Hämeen Sanomat seuraa juttusarjassa  Amer Mohammedin elämää Suomessa.