Kanta-Häme Hämeenlinna

Kiemungilta vaaditaan lisää rahaa SCC:n pesälle – Uusi oikeudenkäynti alkaa

Oikeudenkäynti Markku Ritaluoman palkankorotuksesta alkaa tiistaina.
Iisakki Kiemunki neuvotteli asianajajansa Pekka Romon kanssa viime keväänä ennen edellisen SCC-oikeudenkäynnin pääkäsittelyä. Kuvaaja: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen käräjäoikeus käsittelee kolme päivää, onko Iisakki Kiemunki aiheuttanut vahinkoa Sunny Car Centerille SCC:lle ja sen velkojille hyväksymällä Markku Ritaluoman palkankorotuksen.

SCC:n konkurssipesä vaatii Kiemungilta runsaat 93 000 euroa ja korot vahingonkorvausta Ritaluoman uuden palkan hyväksymisestä. Oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa tiistaina Hämeenlinnassa.

 

Yhtiön hallitus, jonka jäseniä olivat Kiemunki ja Ritaluoma, hyväksyi vuonna 2013 Ritaluoman kuukausipalkan korottamisen noin 17 000:sta eurosta noin 40 000 euroon. Konkurssipesän mukaan Ritaluoman bruttopalkka oli yli 393 000 euroa vuonna 2013 ja yli 365 000 euroa seuraavan vuonna. Pesän mielestä oikeuskäytännön mukainen kohtuullinen kuukausipalkka olisi ollut nettona 3 000 euroa kuukaudessa.

Kanteen mukaan yhtiön hallitus ei olisi voinut tehdä palkankorotusta ilman Kiemungin hyväksymistä, koska hän oli hallituksen ainoa jäävitön jäsen. Siten Kiemunki on osaltaan vastuussa vahingosta.

Kiemungin mielestä palkankorotus ei aiheuttanut vahinkoa yhtiölle, koska uusi toimitusjohtajasopimus ei aiheuttanut maksukyvyttömyyttä eikä olennaisesti pahentanut sitä. Kiemungin mukaan palkan korottaminen oli tuolloisella hetkellä perusteltua.

 

Kiemunki vaatii kanteen hylkäämistä tai ainakin korvausvastuun sovittelua. Pesän mielestä vaatimusta on jo soviteltu, koska Kiemunkia vaaditaan vastuuseen vain rahana maksetuista palkoista. Kiemungilta vaadittavasta korvauksesta vähennetään se, mitä Ritaluomalta saadaan perittyä vastaavista palkoista.

Konkurssipesä on nostanut myös Ritaluomaa vastaan kanteen hänen palkastaan ja rahankäytöstään toimitusjohtajana. Ritaluoman kanteen pääkäsittely on huhtikuussa.

Ritaluoma ja Kiemunki tuomittiin viime vuonna maksamaan Sunny Car Centerin konkurssipesälle korvauksia yhtiöstä ulkomaille viedyistä rahoista. Ritaluoma määrättiin maksamaan 6,2 miljoonaa euroa ja Kiemunki 350 000 euroa. Molemmat ovat valittaneet tuomiosta hovioikeuteen. HäSa