fbpx
Kanta-Häme

Kiemunki heitti taisteluhansikkaan

 

Kaksintaistelu eli duelli ( duellum) on moniin kulttuureihin kuulunut tai kuuluva, pääasiassa miehinen tapa selvittää kahden henkilön välejä kasvotusten. 
 
Kaksintaistelukäytäntö kehittyi Etelä-Euroopassa , ja se oli suosionsa huipulla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa 1700-luvulla. Vaikka kaksintaistelut julistettiin laittomiksi monissa maissa, niitä järjestettiin Euroopassa ja Amerikassa vielä 1900-luvun alkuun saakka.
 
Hämeenlinnan poliittiseen kesään ja syksyyn saatiin kuluvalla viikolla uusi asetelma, kun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) heitti taisteluhansikkaan perussuomalaisten valtuutettu Lulu Riikoselle.
 
Kahden valtuutetun parituntinen sanallinen kaksintaistelu toteutuu Verkatehtaalla 14. kesäkuuta, kun Riikonen ilmoitti ottavansa haasteen mielihyvin vastaan. 
 
Vastaavaa ideaa voi ensimmäisten järjestäjien mukaan rauhassa kopioida.
 
Kaksikon sanailu päättää valtakunnallisen Retoriikan kesäkoulu-tapahtuman. Päivän aikana seminaarissa on puhumassa joukko valtakunnan johtavia sanansäilän käyttäjiä Timo Soinista, Jussi Lähteestä, Katleena Kortesuosta ja Jari Parantaisesta alkaen.
 
Tämän hetkisen suunnitelman mukaan kaksikon verbaalisen taiston sekundanttina toimii Jussi Lähde, joka tunnetaan monista merkittävistä työtehtävistään julkisuuden hallinnan alalla. Hän toimi muun muassa presidentti Martti Ahtisaaren avustajana.
 
Aikanaan kaksintaistelu edellytti viestinviejää, kaksintaisteluhaasteen esittämistä ja hyväksymistä,  sopimusta ajankohdasta, paikasta ja aseista sekä sekundantteja (lat. secundans ‘tukija’).
 
Tällä kertaa haasteen esitti Kiemunki, Riikonen vastasi haasteeseen ilomielin myöntävästi. Viestin välittäjänä Viikkouutiset, sekundanttina siis Jussi Lähde.
 
Asiat reilusti julkisuuteen
 
– Nyt on aika puhua asiat julkisesti halki. En jaksa vastata joka viikko julkisuudessa esitettyihin epämääräisiin vihjailuihin, puolitotuuksiin ja väitöksiin, joilla ei ole mielestäni asiapohjaa, Kiemunki perustelee ideaansa julkisesta väittelystä.
 
Kiemunki sanoo tarkoittavansa muun muassa Sunny Car Centerin, Innoparkin, liikuntahalliyhtiön  sekä kaupungin yleisen taloudenpitoon liittyviä vihjailua, joiden pohjalta voi luoda millaisia mielikuvia tahansa.
 
– Katsotaan kerrankin, mihin Riikosesta on avoimessa ja reilussa väittelyssä, Kiemunki tiivistää syksyn kunnallisvaalien avausvetonsa.
 
Muun muassa Hämeenlinnan Viikkouutisiin säännöllisesti kirjoittava Riikonen sanoo, että juuri tähän pitää kunnallispolitiikassa päästä.
 
– Hämeenlinnan kunnallispolitiikan kulttuuri on tukenut kautta vuosikymmenten salailua. Julkisella keskustelulla päästään avoimeen hallintokulttuuriin. Mielihyvin olen mukana tällaisessa tapahtumassa, Lulu Riikonen sanoo.
 

Menot