Kanta-Häme

Kiemunki ja Käki haluavat Ilkkalan Levi-väitteet oikeuteen

Kaupunginvaltuutettu Kari Ilkkalaan (ps.) kohdistuneen rikosilmoituksen esitutkinta on päättynyt. Tutkinnan lopettamisesta on päättänyt kihlakunnansyyttäjä Heikki Salmi.

Kyseessä oli kaupunginhallituksen puheenjohtajan Iisakki Kiemungin (sd.) ja Kehken toimitusjohtajan Mervi Käen tekemä rikosilmoitus törkeästä kunnianloukkauksesta.

Kiemunki ja Käki pettyneitä

Taustalla olivat Ilkkalan esittämät väitteet elinkeinoyhtiöiden viime keväänä järjestämästä Levin seminaarista. Kiemungin ja Käen mukaan Ilkkalan väitteillä ei ollut mitään todellisuuspohjaa.

Kiemunki ja Käki saivat tiedon esitutkinnan päättymisestä maanantaina. Kumpikin sanoo olevansa pettynyt ratkaisusta.

– Kysyin tutkijalta, löytyikö esitutkinnassa näyttöä Ilkkalan väitteiden tueksi, ja hän sanoi, ettei löytynyt muuta kuin kolmannen osapuolen kuulopuheisiin perustuva oma sana. Asiasta ei ole kysytty paikallaolijoilta, Kiemunki sanoo.

– He eivät siis esitutkinnassa löytäneet mitään näyttöä Ilkkalan väitteiden tueksi, ja päättivät lopettaa tutkinnan.

Kiemunki korostaa, että lain mukaan todistustaakka kunnianloukkausväitteiden totuudellisuudesta kuuluu niiden esittäjälle eikä toisinpäin.

Asia ei jääne tähän

Kiemunki sanoo, ettei asia jää välttämättä tähän.

– Varmaankin annamme tämän Mervi Käen kanssa asianajajalle katsottavaksi. Jos syytä ilmenee, haemme esitutkinnan aloittamista uudestaan valtionsyyttäjänvirastosta tai edistämme sitä siviilikanteena.

Kiemunki sanoo ymmärtävänsä, ettei poliisi halua tutkia tällaisia juttuja, koska ne vievät paljon resursseja.

– Mutta tämä ei ole pelkästään poliitikkojen välinen riita, vaan Ilkkalan väitteet kohdistuvat myös meidän konsernin työntekijöihin, jotka ovat täysin epäpoliittisia henkilöitä.

Kiemunki pitää poliisin tähän asti tekemää tutkintaa köykäisenä.

– Poliisin papereissa vain todetaan tapahtumaketju, jonka kaikki tiesivät jo ennalta.

Taustalla tietyn henkilön väitteet

Tapahtumat alkoivat siitä, että tietty henkilö, jonka henkilökohtainen suhde yhden Kehken työntekijän kanssa oli kariutumassa, otti yhteyttä Kari Ilkkalaan ja kertoi hänelle Levi-seminaariin liittyviä väitteitä. Ilkkala toi väitteet julkisuuteen.

Kiemunki haluaa, että asian tutkimista jatketaan.

– Muuten kuka tahansa voi keksiä mitä hyvänsä toisesta ihmisestä ja masinoida mediakampanjan, jossa toista osapuolta syytetään rikollisesta toiminnasta ilman että siitä on mitään näyttöä. Se ei ole mielestäni tervettä.

Kiemunki kertoo sanoneensa esitutkinnassa poliisille ja myös suoraan Ilkkalalle, että myös julkinen anteeksipyyntö riittäisi. Siinä tapauksessa asiaa ei tarvitsisi vatvoa oikeusasteissa.

Myös Mervi Käki sanoo harmittelevansa sitä, että negatiivisen julkisuuden uhreiksi on joutunut myös epäpoliittisia henkilöitä.

– Se, että esitutkinta on päätetty nyt lopettaa, antaa kuvan, että jotain olisi tapahtunut ja että Ilkkala olisi oikeassa, Käki pohtii.

”Syyttäjä ei nostaisi syytettä”

Kihlakunnansyyttäjä Salmi perustelee esitutkinnan lopettamista sillä, että olisi varsin todennäköistä, että syyttäjä jättäisi syytteen nostamatta. Myöskään tärkeä yleinen tai yksityinen etu ei hänen mukaansa vaadi esitutkintaa.

Kihlakunnansyyttäjän päätöksestä kertoi ensimmäisenä Kaupunkiuutiset. (HäSa)

_______________________

Oikaisu 19.12.2013 klo 14:26

Uutisessa kerrottiin, että Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu Kari Ilkkalaan (ps.) kohdistunut esitutkinta on päättynyt ja että Ilkkala olisi esittänyt väitteitä kohutun Levin seminaarin tapahtumista. Ilkkala ei ole esittänyt Hämeen Sanomille väitteitä seminaarista, vaan kertonut mitä on asiasta kuullut luotettavana pitämältään tietolähteeltä ja kysyttäessä kommentoinut kuulemiaan tietoja.