Kanta-Häme

Kiemunki ja Rautio Janakkalan Ilmariselle: Puheille loppu, työ alkakoon!

 

Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarisen (sd.) Kaupunkiuutisissa viikonloppuna iskemä kipinä kolmen kunnan paremmasta yhteistyöstä ottaa heti tulta Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston tuoreessa puheenjohtajassa Sari Rautiossa (kok.) ja kaupunginhallituksenmyös uudessa puheenjohtajassa Iisakki Kiemungissa (sd.)
 
– Lopetetaan puheet, ryhdytään käytännön toimiin. Toteutetaan vaikkapa alueellinen päivähoito, joka ei ole kuntarajoista kiinni, kaupungin luottamushenkilöjohtoon maanantaina valittu kaksikko vastaa Ilmarisen esittämään haasteeseen.
 
Puheenjohtajien tiivistetty toteamus on, että ystävällisiä pöytäpuheita on takana jo riittävästi, nyt on käärittävä hihat ja siirryttävä käytännön toimiin.
 
– Yhteistyö-sana on koko politiikan väärinkäytetyin termi. Toivottavasti nyt tartutaan itse asioihin. Tulokset ratkaisevat, eivät puheet, Iisakki Kiemunki sanoo.
 
Sari Rautio ehdottaa selvää listausta siitä, mitä kunnissa voitaisiin tehdä konkreettisesti yhdessä:
 
– Edelleen on turhaa pelkoa käytännön toteutuksessa.
 
Kvartaali- politiikkaa
Suomen kunnat painivat juuri nyt erityisesti taloutensa kanssa. Paljon porua, mutta tähän saakka minimaalisen vähän villoja synnyttänyt kuntauudistushanke sekä vielä toteutustaan odottava sote-uudistus eivät auta tässä ja nyt kuntien talouteen. Hämeenlinnassakin se tarkoittaa kaupungin kaikkien toimintojen tiukkaa tarkastelua.
 
– Meidän on tunnistettava tärkeät asiat ja tehtävä ratkaisut sen mukaan. Kaikkea nykyistä ei varmasti voi säilyttää. Palvelutarjonta muuttuu. Jos ei muutu, otamme askeleen taakse, Kiemunki pohtii.
 
Häntä harmittaa se, että politiikka on muuttunut talouden tapaan kvartaalitoiminnaksi, jossa ulosmitataan hetkellistä suosiota, mutta ei pohdita tulevaisuutta pitemmällä aikavälillä.
 
– Tähän liittyy kiinteästi se, että äänekkäin promille käy valtavaa julkista polemiikkia, kun esimerkiksi asiakastutkimusten mukaan ylivoimainen valtaosa on tyytyväisiä, saamiinsa palveluihin. Myös enemmistön näkemykset ja kehittämisehdotukset pitää saada kuuluviin, Kiemunki sanoo.
 
– Harvoin jaksetaan muistaa, kuinka paljon olemme pystyneet parantamaan kaikkia palveluja vaikkapa 20 viimeisen vuoden aikana. Palvelutasomme on esimerkiksi paljon haukutussa vanhusten hoidossa aivan eri tasolla kuin vuosikymmen tai kaksi sitten. Nyt vanhuksista oikeasti huolehditaan, Sari Rautio muistuttaa.
 
Tilaaja–tuottaja -malli on saanut monenlaista kritiikkiä koko olemassaolonsa ajan. Samoin on käynyt kaikissa samaa toimintamallia käyttävissä kaupungeissa.
 
Sari Rautio painottaa, ettei malli ole sinällään minkäänlainen itseisarvo.
 
– Se on väline, jolla pystymme pureutumaan palvelujen sisältöihin ja järjestämiseen, sekä niistä aiheutuviin kustannuksiin.
 
– Koulupuolella järjestelmä on teennäinen, mutta muuten järkevä. Silti aina on kehitettävää. Jatkossa on pureuduttava kilpailutuskriteereihin. Paikallisuus on saatava esiin hankinnoissa, Iisakki Kiemunki huomauttaa.
 
Sari Raution mielestä hyvää hämeenlinnalaisessa toimintatavassa on erityisesti se, että laatu on aina kilpailutuksen yksi kriteeri.
 
– Harvassa kunnassa toimitaan näin.
 
Katse kauas tulevaisuuteen
Kahden suurimman valtuustoryhmän johtohenkilöt painottavat voimakkaasti sitä, että nyt on uskallettava katsoa pitkälle tulevaisuuteen, ei käpertyä vallitsevaan olotilaan. Aktiivinen elinkeinopolitiikka on avainsana.
 
– Juuri näissä asioissa pitää tunnistaa tulevaisuuden avainasiat. Me olemme säästyneet isoilta jyrähdyksiltä elinkeinoelämässä, kuten isojen yritysten lopettamisilta, mutta sellaiseen tilanteeseen pitää varautua. Ei tämä maailma tällaisena pysy, se on nähty aivan lähimenneisyydessä, Kiemunki muistuttaa.
 
Hän näkee muun muassa matkailussa suuria mahdollisuuksia muun muassa Venäjän suuntaan:
 
– Toimialavertailusta löytyy tosiasia, että matkailussa on jo nyt toiseksi eniten työpaikkoja tällä alueella, vain metalli- ja konepajateollisuus työllistää enemmän. Siksi myös Kantolan tapahtumapuisto on meille tärkeä matkailua tukeva hanke.
 
Sari Rautio ottaa esimerkin Aulangosta:
 
– Pieni ja äänekäs vastustajien ryhmä protestoi voimakkaasti kylpylähanketta vastaan. Tämä hetki näyttää, että siitä tuli koko Aulangon alueen pelastus ja kymmenien työpaikkojen turva. Ilman kylpylää Aulanko olisi mitä todennäköisimmin kuihtunut.
 
Hämeenlinnan sijainti tarjoaa mahdollisuuksia myös logistiikan puolella. Moreenin alueelle keskittyneet suuret yritykset ovat tästä esimerkki.
 
– Moreeniakin on työstetty jo pitkään, ja vasta nyt se rakentuu elinvoimaa tuovaksi alueeksi. Sen vuoksi on uskallettava katsoa kymmenien vuosien päähän, Kiemunki sanoo.
 
– On tietysti poliittinen itsemurha puhua Sunny Car Centeristä, mutta sen tyyppiset isot kaupalliset keskittymät ovat tulevaisuuden hankkeita meille juuri sijainnin ja elinkeinorakenteen muutoksen vuoksi, Kiemunki jatkaa.
 
Kuntapolitiikka jää nähtäväksi
Hämeenlinnan kunnallispolitiikka on kiehunut viimeiset kuukaudet tavallista tulisemmin. Mausteita soppaan on pistetty sieltä sun täältä, hämmentäjiä on enemmän kuin kauhanvarteen todellisuudessa mahtuu.
 
Kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajat haluavat nyt hieman rauhoittaa tilannetta – seurataan mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan.
 
– Jatkossa ratkaisevat vain käytännön teot. Tähän saakka olemme ottaneet lähinnä iskuja vastaan. Jatkossa ei käännetä pelkästään toista poskea ja panostetaan enemmän myös aktiiviseen viestintään, koska kaupungin kannalta on ratkaisevan tärkeää saada tehtyä päätöksiä. Viivyttelyyn ei ole millään rintamalla varaa, kaupungin käytännön toimia luottamushenkilönä johtava Kiemunki sanoo.
 
Hänen asemansa kaupunginhallituksen johdossa korostuu, kun kaupunginjohtajakysymys on avoinna, voi olla jopa seuraavan vuoden ajan.
 
Sari Raution mielestä Hämeenlinnasta on syntynyt vääristynyt kuva:
 
– Riitelemällä ajetaan hyvät osaajat pois. Täällä pärjätään myös jatkossa, kunhan keskitymme asioihin, ei pelkästään ihmisiin ja heidän välisiin suhteisiin. Siltä osin meillä jokaisella on toki parantamisen varaa.
 
– Valtuutetut on valittu tärkeään tehtävään, hoitamaan kaikkien kaupunkilaisten palveluja. Vastuu on kannettava, Rautio lopettaa.