Kanta-Häme

Kiemunki tukee Antti Rinnettä

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) seisoo Antti Rinteen takana SDP:n puheenjohtajakilpailussa.
 
Kiemunki kertoo keskustelleensa pariin otteeseen Rinteen kanssa tämän poliittisesta linjasta ja vakuuttuneensa etenkin hänen talouspoliittisesta ajattelustaan.
 
– Nykyisen puheenjohtajan linja on häilynyt ja käytännössä valtiovarainministeriön virkamiehet ovat määritelleet hallituksen talouspolitiikan. Meidän ei kannata tehdä sitä täysin Saksan vanavedessä. Suhdanteiden vaihdellessa meidän pitää pyrkiä rakentamaan työllisyyttä, Kiemunki toteaa.
 
Hän kertoo pettyneensä SDP:n linjaan myös sote- ja kuntarakenneuudistuksen läpiviemisessä.
 
– Puolueella oli selkeä näkemys, jonka toteuttaminen ryssittiin jo heti alkuunsa. Uskottavuus kykyymme viedä nämä uudistukset läpi ei palaudu, ellei kasvoja vaihdeta, Kiemunki perustelee.
 
Hän korostaa, ettei hänellä ole mitään Jutta Urpilaisen persoonaa vastaan, vaan kyse on hallituspolitiikan epäonnistumisesta ja puolueen uskottavuuden menetyksestä.
 
– Valtavia linjanmuutoksia ei kuitenkaan voida ratkaista yksin puheenjohtajan päässä, vaan kyllä niiden pitäisi mennä puoluedemokratian mukaan.
 
Kiemunki odottaa toukokuun puoluekokouksesta tiukkaa kisaa.
 
– Uskon, että siitä tulee paljon tiukempi kuin nyt uskotaan. Rinteen taustajoukoissa on yllättävää väkeä jopa läheltä nykyistä puheenjohtajaa, Kiemunki sanoo. 
 
Reilu ay-jyrä
 
Myös Hämeenlinnan yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Pasi Vesala tukee Rinnettä julkisesti. Vesala työskentelee Rinteen johtaman Ammattiliitto Pron sopimusasiamiehenä ja on sitä kautta tuntenut hänet jo vuosia.
 
– Antti on niin pesunkestävä demari, että on ottanut kannatuksen laskun vakavasti ja on varmasti todella huolissaan tämän hetken lukemista. Jos kisaan ei tule mustaa hevosta ja ihmiset haluavat muutosta, en tiedä mikä sitten on vaihtoehtona, Vesala sanoo.
 
Rinnettä on kuvailtu neuvottelupöydässä kovaksi luuksi ja hänen sanotaan olevan elinkeinoelämän valtuuskunnalle punainen vaate. Vesalan mukaan ay-jyrä on siviilissä huomattavasti vapautuneempi ja helpommin lähestyttävä.
 
– Pidän hänestä henkilönä kovasti. Hän on aina reilu ja kantaa välillä liikaakin murhetta yksittäisten jäsenten asioista, vaikka on samalla puhemyllynä vetänyt jo monta vuotta ay-kenttää perässään, Vesala kertoo.
 
Forssalaisia mukana
 
Rinteen kampanjasivujen kannattajalistalta löytyvät myös SAK:n Hämeenlinnan paikallisjärjestön hallituksen jäsen Matti Eroaho ja Janakkalan kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Rauno Kurki.
Forssassa Rinteen tukijoiksi ovat ilmoittautuneet muun muassa kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Emmi Lintonen, kaupunginhallituksen jäsen, maakuntaneuvos Ilkka Joenpalo sekä yhdyskuntalautakunnan jäsen Vesa Niininen
 
Koskinen kaipaa mustaa hevosta
 
Hämeenlinnalainen kansanedustaja, eurovaaliehdokas Johannes Koskinen ei ole tehnyt valintaansa kummankaan ehdokkaan puolesta. Hän pitää haastajan ilmaantumista periaatteessa myönteisenä asiana, mutta toivoo puheenjohtajaehdokkaita löytyvän vielä lisääkin.
 
-Kaksi kautta sitten kisa oli vähän traumaattinen, kun tarjolla oli peräti kahdeksan ehdokasta. Se oli liikaa, mutta ehkä kaksi ehdokasta on puolestaan liian vähän. Se voi jakaa puoluetta, Koskinen sanoo.
 
Kaksi kautta sitten Hämeenlinnan puoluekokouksessa itsekin ehdolla ollut Koskinen ei kuitenkaan aio tällä kertaa ilmoittautua kisaan mustaksi hevoseksi.
 
-Tässä on vähän näitä pyrkyjä muualle, Koskinen naurahtaa eurovaaliehdokkuuteensa viitaten.
Rinteen ominaisuuksista hän pitää hyvänä kokemusta ammattiyhdistysliikkeen parissa.
 
-Huono puoli on se, ettei hänellä ole kansanedustaja- tai ministerikokemusta, Koskinen pohtii.
 
Hämeen Sanomat ei tiistaina tavoittanut kansanedustaja Tarja Filatovia kommentoimaan Rinteen ehdokkuutta. (HäSa)
 
Juttu päivitetty klo 15.20
 
Juttua muutettu keskiviikkona 19.2. klo 11.00: Poistettu virke, ettei Kiemungin ja Vesalan nimiä näkynyt vielä tiistaina Rinteen kannattajalistalla. Vesalan nimi on ollut siellä alusta lähtien.

Päivän lehti

2.6.2020