Kanta-Häme

Kierrätyskeskus pyörii pian uusissa tiloissa

Riihimäen kierrätyskeskus on saamassa uudet tilat Sacotecilta. Tuhannen neliön tilasta allekirjoitetaan vuokrasopimus elokuussa, jonka jälkeen päästään aloittamaan remonttityöt. Hallissa oli aiemmin poliisihallinnolla ampumarata käytössä.

Riihimäkeläisten matka kierrätyskeskukseen lyhenee, kun uusi paikka on aivan Hyrian naapurissa Teboilin kylmäaseman takana.

Uudessa kierrätyskeskuksessa työskentelee viisi kaupungin palkkaamaa ohjaajaa ja 50 työtöntä kuntouttavassa toiminnassa.

– Jo nyt meillä on jonossa 28 ihmistä odottamassa uuden työtoiminnan alkamista, kertoo työllisyyskoordinaattori Selja Vitikka-Yrjölä.

Kierrätyskeskustoiminnasta vastaava Jyri Lindblom kertoo, että kuntouttava työtoiminta ja kierrätyskeskus yhdistettiin jo viime syksynä, mutta pienimuotoista toimintaa ei ole voitu laajentaa, ennen kuin uudet tilat saadaan.

– Meillä on kevään ajan ollut 4-6 henkilöä töissä, mutta uusiin tiloihin voidaan vähitellen toiminnan kehityksen myötä ottaa 50, Jyri Lindblom kertoo.

Kuntouttavan työtoiminnan liittäminen yhteen kierrätyskeskuksen kanssa monipuolistaa palveluita ja tukee työllistämisnäkökulman lisäksi kaupunkilaisten ympäristötietoisuutta.

Kun kierrätyskeskuksen tilat kasvavat nykyisestä vajaasta 400 neliöstä kaikkiaan tuhanteen neliöön, tavaroiden kunnostukseen saadaan kunnon tilat. Yksin myymälän pinta-ala kasvaa lähes 400 neliöön.

– Me emme puhu niinkään pajoista, vaan työtoiminta pyörittää koko keskusta, kertoo Selja Vitikka-Yrjölä.

Tavaraa haetaan ja kuljetetaan asiakkaille, sitä kunnostetaan, puhdistetaan, pestään, silitetään ja myydään. Heikkokuntoista tavaraa puretaan osiin ja materiaalia joko myydään varaosina tai siitä kootaan uusia tuotteita.

Koko työtoiminnan väen ruokkimista varten kierrätyskeskus saa oman keittiön, jossa ohjaaja ja kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat valmistavat ruuan kaikille kierrätyskeskuksessa työskenteleville.

– Kierrätyskeskuksessa pääsee pitkän työttömyyden jälkeen kiinni työntekoon. Työtoiminnan aikana on mahdollista selvitellä omia etenemismahdollisuuksia ja saada tukea esimerkiksi koulutukseen tai palkkatyöhön siirtymisessä, Selja Vitikka-Yrjölä kertoo.

Kun kierrätyskeskuksen toiminta pääsee uusissa tiloissa käyntiin, Riihimäellä on jo runsaat sata kuntouttavan työtoiminnan paikkaa. Osa on Elämän eväät -yhdistyksessä, osa Hyvinkään-Riihimäen ammattikoulutussäätiön nuorten työpajassa ja osa eri hallintokunnissa ja yhdistyksissä.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic