Kanta-Häme

Kierrätysmuovi päätyy Riihimäelle

Kierrätysmuovin keräilypisteissä pakkaavien keräysastioiden määrä kasvaa koko maassa jo 150:een ensi kesään mennessä.

Hämeenlinnassa ainakin Tiiriöön keräysmuovit palauttavat kuluttajat käyttävät pakkaavaa säiliötä, jossa roskien tiivistys käynnistetään nappia painamalla.

Tiivistämistä lisätään, jotta kierrätysmuovin kuljetustarvetta pystytään vähentämään, kertoo toimitusjohtaja Vesa Soini Suomen uusiomuovi -yhtiöstä.

Valtaosa astioista kuljetetaan suoraan keräyspisteistä Riihimäelle, jossa toimii Ekokemin muovijalostamo. Vain osa kerätään terminaaleihin, joissa muovi paalataan ennen kuin se lähtee Riihimäelle.

Kuluttajamuovipakkausten kierrätyspisteitä on koko maassa 540 ja niissä tähän mennessä 127 pakkaavaa astiaa. Astioiden täyttymisessä on suuria vaihteluita.

Vesa Soini kertoo, että astioiden tyhjennyksiä järjestellään parhaillaan. Tarkoitus on, ettei puolitäysiä astioita tyhjennetä tai vastaavasti etteivät täydet astiat ehdi seistä odottamassa tyhjennystä.

– Meneillään on myös väliaikaisten pisteiden karsiminen. Lopulliseksi määräksi tulee ilmeisesti jäämään noin 510–520 muovinkeräyspistettä. Astiamääräkin voi niissä vielä muuttua käytön mukaan.

Pakkaavia astioita sijoitetaan paljon käytettyihin kierrätyspisteisiin.

Kaikki kierrätykseen kerätty pakkausmuovijäte kuljetetaan Riihimäelle Ekokemin muovinjalostamolle, joten rekat lastataan mahdollisimman täyteen.

Kun muovin kierrätysjärjestelmää ja kuljetuksia suunniteltiin, tutkittiin myös muovin pakkaamismahdollisuuksia.

– Tiukka pakkaaminen ei onnistu, kun halutaan toimittaa muovi uusiokäyttöön. Jos kotitalouksien muovi tiivistetään vaikkapa kuutioiksi, joita mahtuisi kymmenkertainen painomäärä kuormaan, muovia ei voisi käyttää kuin polttoaineena, selittää Vesa Soini.

Teollisuudessa ja kaupan alalla on käytössä erilaisia muovit ja kuidut eli pahvit tiukkaan pakkaavia laitteita ja uusia kehitellään. Ne toimivat, mutta vain, kun pakataan yhtä ja samaa muovilaatua. Esimerkiksi styroxit tai pakkauskelmut sopivat pakattaviksi.

– Kotitalouksien muovipakkausten kierrätysidea on, että eri muovilaadut erotellaan ja eri jakeista valmistetaan teollisuuden käyttöön uusioraaka-ainetta. Lajittelu ei onnistu elleivät pakkaukset ole suhteellisen irrallisia, Soini selittää.

Yhteen autokuormalliseen eli kolmiosaiseen perävaunuyhdistelmään mahtuu kolme puristinkierrätysastiaa eli yhteensä noin 12 000 kiloa kierrätettyä muovia. Puristamattomana määrä jää 4 500 kiloon.

Ekokemin Kiertotalouskylän muovinjalostamolla voidaan vuosittain käsitellä 10 000 tonnia muovijätettä. Osa muovijakeista saadaan Ekojalostamolta, jossa seulotaan yhdyskuntajätettä, osa on peräisin teollisuudesta ja osa on kuluttajilta kerättyä pakkausmuovia. HÄSA

Päivän lehti

28.5.2020