Kanta-Häme

Kiertäjän kaipuu kuuluu lauluissa

Hämeenlinnalainen Veikko Saari teki elämäntyönsä kanttori-urkurina. Eläkkeelle siirtyessään hän palasi nuoruudenharrastuksensa eli viihdemusiikin pariin.

– Työaikana keskityin kirkkomusiikkiin. Tosin johdin myös mieskuoroa, ja sen ohjelmistossa oli viihdemusiikkiakin, kertoo pisimpään Hämeenkosken kanttorina työskennellyt Saari.

Hän on juuri julkaissut toisen albuminsa, jonka nimikappale Kaukainen kotiseutu on Toivo Kärjen ja Lauri Jauhiaisen käsialaa.

– Kappale ja nimivalinta kertovat taustastani. Minä olen Pohjois-Pohjanmaan poikia, Ylivieskasta, ja olen kiertänyt ympäri Suomea ennen Hämeeseen asettumistani, Saari kertoo.

Nuorena miehenä hän keikkaili kolme vuotta tanssiorkesterin solistina, mutta hankki vakavamman ammatin ainakin osin äitinsä patistamana. Ensimmäinen kanttorin pesti vei hänet Pohjois-Karjalaan, ja sieltä löytyi myös vaimo Ulla.

– Olemme olleen yhdessä vuosikymmenet. Kolme vuotta sitten muutimme Hämeenlinnaan, ja olen ollut todella tyytyväinen valintaamme. Mietimme myös Lahtea, mutta Hämeenlinna vei voiton, Veikko Saari kertoo.

Uudella levyllä on kaksi Saarelle tehtyä kappaletta, jotka molemmat on säveltänyt Erkki Friman ja sanoittanut Vexi Salmi. Näiden lisäksi levyllä on viihdemusiikin klassikoita, kuten Unohtumaton ilta, Vihreät niityt ja Moskovan valot.

– Ne ovat kaikki sellaisia kappaleita, joista itse pidän. Teen oman ikäisilleni tarkoitettua musiikkia, en minulle rokki sopisi, Saari sanoo.

Uusi levy on äänitetty ja miksattu Janne Saksan Sound Supreme -studiolla. Saari sai kaupungilta Hämeenlinnan 375-vuotisjuhlan kunniaksi jaettua avustusta levyn tekoon.

– Tavallaan vastineeksi kierrän esiintymässä vanhainkodeissa. Kesäkuun alussa olin myös Hämeenlinna torilla, ja tiedossa on myös kolme torikeikkaa Hyvinkäällä, Saari kertoo. (HäSa)