Kanta-Häme

Kiertokapula nostamassa jätemaksua – Hinnoittelua yhtenäistetään, kilpailutusta uudistetaan

Yhdyskuntajätteen veroton käsittelyhinta on nousemassa ensi vuonna 4,67 prosenttia.
Jätemaksut nousevat. Kuva: Pekka Rautiainen, Arkisto
Jätemaksut nousevat. Kuva: Pekka Rautiainen, Arkisto

Kiertokapula Oy on nostamassa yhdyskuntajätteen verotonta käsittelyhintaa 4,67 prosenttia.

Vuoden 2020 taksaan ehdotetaan myös muutosta, jossa maksusta ilmoitetaan erikseen kuljetuksen ja käsittelyn osuudet. Tähän asti pienastioiden tyhjennyshinta on ilmoitettu yhtenä kokonaishintana.

Aluekeräyspisteiden käyttömaksut yhtenäistetään. Niiden hinnoitteluperiaatteet ovat jatkossa samat kaikissa Kiertokapula-kunnissa. Yhtiön mukaan käyttömaksuja korotetaan, koska pisteiden ylläpitokustannukset ovat korkeammat kuin jätemaksuista saadut tulot.

Kilpailutuksia yli kuntarajojen

Muutoksia tulee myös jätteenkuljetuksen kilpailutuksiin. Tähän asti Kiertokapula on kilpailuttanut kuljetusurakat pääasiassa omistajakunnissaan ja kuntarajojen mukaan, mutta vaiheittaisen taksauudistuksen myötä kilpailutus voidaan tehdä myös kuntarajojen yli.

Kun jäteautojen reittejä ei tarvitse suunnitella kuntarajojen mukaan, ajokilometrit ja päästöt vähenevät ja jätehuollon kulut kuntalaisille pysyvät aisoissa. Yhteistä taksaa ja kilpailutusta on jo kokeiltu Hattulan ja Hämeenlinnan alueella, yhtiön mukaan hyvin kokemuksin. Seuraava kuntarajoja ylittävä kilpailutus tehdään Keski-Uudenmaan kunnissa.

Kommentteja joulukuun alkuun asti

Vuoden 2020 jätemaksutaksa on parhaillaan nähtävillä kuntien ja jätelautakunta Kolmenkierron verkkosivuilla. Lautakunta hyväksyy jätemaksutaksan. Taksaehdotuksesta voi jättää 3. joulukuuta mennessä kirjallisia mielipiteitä ja kommentteja jätelautakunnalle.

Jäteastioiden tyhjennyshinnat on tarkoitus yhtenäistää koko Kiertokapula-alueella vuonna 2021.

 

Otsikkoa täsmennetty kello 14.17: sana ”nostaa” korvattu sanalla ”nostamassa”.