Kanta-Häme Hämeenlinna

Kiertokapula valmistelee jätehuollon perusmaksua – Perusteluina jätehuollon palveluiden laajentaminen

Jätehuoltoyhtiö kattaisi perusmaksulla jätehuollon palveluita.
Jätehuoltoyhtiöt tuottavat perusmaksuilla kotitalouksien hyötyjätehuollon, jäteneuvonnan ja vaarallisten jätteiden jätehuollon palveluita. Suomen lainsäädäntö edellyttää kuntien järjestävän nämä palvelut asukkailleen. Arkistokuva: Anja Filppula

Jätehuoltoyhtiö Kiertokapula kaavailee perusmaksua osaksi kuluttajilta perittävää jätemaksua. Kiertokapula toimii 13 kunnan alueella. Kanta-Hämeessä yhtiö hoitaa jätehuollon Hämeenlinnassa, Hattulassa, Janakkalassa, Lopella, Hausjärvellä ja Riihimäellä.

Perusmaku on asuinhuoneisto- tai kiinteistökohtainen kiinteä vuosittainen maksettava maksu, jolla katetaan jätehuoltoon kuuluvia palveluita.

Päätöksen perusmaksusta tekee alueellinen jätelautakunta Kolmenkierto.

– Perusmaksun käsittely alkanee tämän kevään aikana ja käsittelyn aikatauluttaa jätelautakunta, jonka päätösvaltaan asia kuuluu. Kiertokapulalla on lautakunnan valmistelulupa ja valmistelemme perusmaksua ja sen perusteita, Kiertokapulan toimitusjohtaja Mikko Koivulehto kertoo.

Perusmaksun perustelut ovat sidoksissa jätehuollon palvelutasoon, jota jätelautakunta Kolmenkierto käsittelee kokouksessaan torstaina.

– Lautakunnalle ehdotetaan, että jätehuollon palvelutasoa nostetaan täydentämällä Rinki oy:n ekopisteverkostoa, laajentamalla jäteasemapalveluja sekä lisäämällä puutarhajätteen vastaanottopaikkoja. Näiden palvelujen rahoittamiseksi selvitetään perusmaksun käyttöönottoa, Koivulehto selvittää.

 

Jätehuoltoyhtiöt tuottavat perusmaksuilla kotitalouksien hyötyjätehuollon, jäteneuvonnan ja vaarallisten jätteiden jätehuollon palveluita. Suomen lainsäädäntö edellyttää kuntien järjestävän nämä palvelut asukkailleen.

– Vastaanottopisteiden ja järjestelmien ylläpito on hoidettava kaikille kuntalaisille riippumatta siitä, kuka niitä milloinkin tarvitsee. Samoin jätehuoltoviranomainen on kaikkia kuntalaisia varten ja on perusteltua periä kohtuullista perusmaksua tämän koko järjestelmän ylläpitämiseksi, Kiertokapulan toimitusjohtaja Mikko Koivulehto sanoo.

 

Perusmaksulle on useita perusteluita.

– Perusmaksun avulla jätteiden vastaanottomaksua voidaan laskea ja kustannukset jakautuvat oikeudenmukaisemmin. Vastaanottojärjestelmää voidaan kehittää, jolloin vastaanottopaikkoja ja jätehuollon palveluja voidaan tuoda tasaisemmin ja kattavammin. Palvelutaso saadaan koko alueella yhtä hyväksi ja kaikki osallistuvat jätehuollon rakenteiden ylläpitoon, Koivulehto luettelee.

Perusmaksulla kustannettaisiin myös kotitalouksille maksuttomia jätehuollon jakeita eli esimerkiksi puutarhajätteen eli lehtien ja risujen vastaanottoa.

Kiertokapulan toimitusjohtaja arvioi, että perusmaksu tulee mahdollisesti koskemaan ainakin kerrostaloja, rivitaloja, omakotitaloja ja vapaa-ajanasuntoja. Asia tarkentuu valmistelussa.

 

Maksun suuruuden päättää jätelautakunta.

– Eko- tai perusmaksu alueilla, jossa se on käytössä, vaihtelee asuntotyypeittäin. Keskimääräiset vuosittaiset perusmaksut Suomessa ovat kerrostalossa 24,99 euroa, rivitalossa 27,51 euroa ja omakotitalo 31,77 euroa. Tiedot perustuvat Kivon eli Suomen kiertovoima ry:n tutkimukseen, Koivulehto kertoo.

Koivulehto muistuttaa, että eri alueilla toimivien jätehuoltoyhtiöiden kuluttajahinnat eivät ole vertailukelpoisia, jos toisilla yhtiöillä on käytössään perusmaksu ja toisilla ei.

– Perusmaksulla katetaan kustannuksia, jotka meillä näkyvät tyhjennyshinnoissa. Perusmaksun käyttöönotto parantaisi vertailtavuutta, Koivulehto toteaa. HäSa

Päivän lehti

17.9.2020

Fingerpori

comic