fbpx
Kanta-Häme

Kiinnostaako edullinen lomamatka Beniniin? Tuettuja matkoja edelleen tarjolla ripulirokotetutkimukseen osallistuville

Tuettuja tutkimusmatkoja Länsi-Afrikan Beniniin järjestetään maaliskuun loppuun asti.
Kuvituskuva

Viime kesänä käynnistynyt ripulirokotetutkimus kaipaa lisää tutkittavia. Helsingin yliopiston ja Helsingin yliopistollisen sairaalan tutkijoiden vetämää tutkimusta on päätetty jatkaa maaliskuun loppuun.

Ripulirokotetutkimukseen osallistuvien ohjelmaan kuuluu kahden viikon lomamatka länsiafrikkalaiseen Benininiin. Tutkimukseen liittyvään kulttuurimatkaan on osallistunut jo yli 500 suomalaista. Tutkijat tavoittelevat kaikkiaan 800 osallistujaa.

– Suurin osa tutkimusmatkalaisista on ollut todella tyytyväisiä. Jotkut ovat ihastuneet Beniniin niin että ovat vierailleet siellä uudelleen jo pian tutkimusmatkansa jälkeen. Unohtumattoman elämyksen lisäksi osallistujamme ovat pitäneet erityisen tärkeänä, että he näin voivat päästä mukaan kehittämään rokotetta, jonka toivotaan tulevaisuudessa suojaavan etenkin kehittyvien maiden lapsia ETEC-bakteerin aiheuttamalta ripulilta, kertoo koordinaattori LL Marianna Riekkinen ETVAX-tutkimusryhmästä.

Afrikan-matka ei ole ilmainen, mutta huomattavasti edullisempi kuin samanpituinen pakettimatka. Kaikkien tutkimukseen osallistuvien matkaa tuetaan; tuen määrä vaihtelee lähdön ajankohdan mukaan. Alle 30-vuotiaat saavat 720 euron alennuksen lennon hinnasta.

Tarkempaa tietoa tutkimuksesta sekä ilmoittautumisohjeet tutkimusprojektin verkkosivulla: www.tutkimusmatka.com. Tiedustelut sähköpostilla osoitteeseen info@tutkimusmatka.com tai anu.kantele@hus.fi.

Ripuli kehitysmaissa

Kehitysmaissa ripuli on toiseksi yleisin alle viisivuotiaiden lasten kuolinsyy ja ETEC yleisimpiä lasten ripulin aiheuttajia.

Sama bakteeri aiheuttaa myös suuren osan länsimaisten matkailijoiden ripulitaudeista Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Rokotetutkimus

Beninin-matkalaisille annettava ETVAX on suun kautta annettava rokote, joka on tarkoitus suojata ETEC-bakteerilta.

WHO:n tavoitteena on jo vuosia ollut saada käyttöön ETEC-rokote. ETVAX on kehitteillä olevista valmisteista pisimmälle kehitetty.

Tutkimukseen tarvitaan osallistujiksi kaikkiaan 800 suomalaista tervettä aikuista.

Aiemmin rokotetta on tutkittu 140 ruotsalaisella aikuisella, ja Bangladeshissa on juuri päättynyt 450 lasta käsittävä tutkimus.

Rokote on osoittautunut hyvin siedetyksi: rokoteryhmässä ei ole ollut enempää haittavaikutuksia kuin lumeryhmässä.

Menot