Kanta-Häme

Kiinnostus sosiaaliseen luottoon kasvaa

Kiinnostus sosiaaliseen luottoon on kasvanut taloudellisen taantuman myötä. Kaikki kunnat eivät niitä kuitenkaan tarjoa.

Hämeenlinnan talous- ja velkaneuvojat Sari Hellman ja Sari Lindberg esittävätkin luotosta kiinnostuneille ensimmäisenä kysymyksen: ”Oletko hämeenlinnalainen?” Kanta-Hämeessä sosiaalisia luottoja voi saada Takuu-Säätiön mukaan ainakin Hämeenlinnasta, Riihimäeltä ja Hyvinkäältä.

Kyselyitä sosiaalisesta luotosta on tullut tänä vuonna Hämeenlinnan talous- ja velkaneuvontaan aiempia vuosia enemmän, etenkin kesä on ollut kiireistä aikaa.

Maksuhäiriöllä ei vaikutusta

Sosiaalisen luoton tarkoituksena on laittaa talous kuntoon ennen liiallista velkaantumista. Sitä haetaan yleensä arjen yllättäviin menoihin ja vanhojen velkojen takaisinmaksuun.

Hellmanin ja Lindbergin mukaan lainaa haetaan usein esimerkiksi muuttokustannuksiin, kodinkoneisiin, silmälaseihin tai autoon.

Sosiaalista luottoa voi saada, jos hakijalle ei myönnetä muuta kohtuuehtoista lainaa.

– Sanomme asiakkaille usein, että ensin pitää hakea lainaa muualta. Sosiaalinen luotto on eräänlainen hätäkeino, Lindberg sanoo.

Sosiaalisen luoton saajan pitää olla kuitenkin maksukykyinen, mutta maksuhäiriömerkintä ei vaikuta sen saantiin.

Suurin osa hakijoista eläkeläisiä

Tällä hetkellä suurin osa sosiaalisen lainan hakijoista on eläkeläisiä. Sosiaalista lainaa myönnetään 20–85-vuotiaille. Hakuun menee aikaa yleensä muutamia viikkoja, joten mikään pikavippi se ei ole.

– Kyllähän meille tulee soittoja, että huomenna on laskun eräpäivä, että saisiko siihen lainaa. Sitä ei kuitenkaan noin vain voi saada, Hellman sanoo.

Muutenkin monet hakevat sosiaalista luottoa vasta, kun tilanne on kärjistynyt todella pahaksi. Lainaa voi saada kuitenkin enimmillään 5 000 euroa.

– Jos velkoja on paljon, eihän se riitä niiden takaisin maksuun, Lindberg sanoo.

Tulevaisuudessa ehkä kaikkiin kuntiin

Takuu-säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar toivoo, että tulevaisuudessa jokaisesta kunnasta voisi saada sosiaalista luottoa. Jos kaikki kunnat eivät lähde siihen mukaan, hän toivoo että valtio ja yritykset voisivat tulevaisuudessa tarjota sitä.

Takuu-säätiö kehittää parhaillaan uusia sosiaalisen luoton muotoja.

– Ihmiset ottavat velkaa joka tapauksessa, myös pienituloiset. Haluamme edistää sitä, etteivät ihmiset ota velkaa kohtuuttomilla ehdoilla, Pantzar sanoo.

Pantzarin mukaan ongelma on myös se, että kunnissa lainoja myönnetään eri ehdoilla.

– Monessa kunnassa myönnettävän lainan määrä on todella alakantissa. Sosiaalista luottoa tarvitsisi huomattavasti suurempi osa ihmisistä. Sosiaalista luottoa ei uskalleta edes markkinoida, sillä hakijoita on tällä hetkellä jo liikaa, Pantzar sanoo. (HäSa)

 

Menot