Kanta-Häme

Kiinteistöjen tasearvoja ei lasketa yhtään

Hämeenlinnan kaupunginhallitus ei anna Linnan Tilapalvelujen tehdä arvonalennuksia kaupungin kiinteistöistä. Arvonalennukset saa kirjata vasta, kun kiinteistö on purettu tai myyty tasearvoa pienemmällä summalla.

Linnan Tilapalvelut esitti runsaan 2,6 miljoonan euron arvonalennuksia kaupungin kiinteistöihin. Useiden kiinteistöjen arvo haluttiin poistaa kokonaan. Eräisiin kymmenien vuosien poistoaikoihin esitettiin lyhennystä. Kaupungin tilintarkastajat ovat vaatineet, että kiinteistöjen todellisten arvot käydään läpi.

– Pääosa arvonalennuksista esitettiin kiinteistöihin, joissa on tapahtunut jotakin tai tapahtuu, Linnan Tilapalvelujen toimitusjohtaja Raili Salminen kertoo.

Linnan Tilapalvelut -liikelaitoksen taseessa on ”pysyviä vastaavia tasearvoja” 121,3 miljoonaa euroa. Kiinteistöistä tehdään tasepoistoja jopa 50 vuotta. Toiminta eräissä kiinteistöissä on kuitenkin loppunut ja rakennukset on jopa purettu.

– Jopa peruskorjauksia on laitettu 40 vuoden poistoihin. Taseessa roikkuu luvattoman kauan vanhoja poistoarvoja, Salminen sanoo.

Salminen ei lähde arvioimaan, mikä on liikelaitoksen kiinteistöjen todellinen arvo. Hänen mukaansa esitetty 2,6 miljoonan euron alennus oli minimi.

Uusien määräysten mukaan kuntien on poistettava rakennusten arvot taseistaan entistä nopeammin. Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päätti viime syksynä, että uusia määräyksiä sovelletaan vain kuluvan vuoden alusta hankittuihin rakennuksiin ja laitteisiin. Jos kiinteistön tasearvoa leikataan, se näkyy tappiona tilinpäätöksessä.

Kaupunginhallitus päätti asiasta äänin 8-3. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020