Kanta-Häme

Kiinteistökauppa pohjalukemissa

Vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen kiinteistökauppojen kokonaisvolyymi jäi 1,2 miljardiin euroon.

– Tämä on kutakuinkin sama taso kuin toistaiseksi hiljaisimpana kiinteistökauppavuonna 2009. Vaikka lokakuun viimeisinä päivinä julkistettiin useampiakin kauppoja, ollaan lokakuun lopun tilanteessa vielä nelisensataa miljoonaa euroa vuoden 2009 tasosta jäljessä, sanoo KTI Kiinteistötieto oy:n toimitusjohtaja Hanna Kaleva.

Isojakin kiinteistökauppoja on asiantuntijoiden mukaan valmisteilla, mutta Kalevan mukaan nähtäväksi jää, riittääkö loppukiri nostamaan volyymiä edes viime vuosina nähdylle tasolle.

Hiljaisten markkinoiden aktiivisimpia toimijoita ovat olleet uudet ja uudehkot kiinteistörahastot.

– Uusia rahastoja on kuluvana vuonna perustettu jo kymmenkunta. Yhä useampi pankki ja varainhoitaja on ottanut kiinteistörahastot sijoitustuotevalikoimiinsa, ja tätä kautta avautuu uusia kiinteistösijoitusmahdollisuuksia myös yksityishenkilöille, Kaleva selvittää.

Toimisto- ja liikekiinteistöt ovat perinteisesti olleet ammattimaisten kiinteistösijoittajien sijoitustoiminnan ytimessä.

Tämän vuoden kiinteistökaupoissa tämä asetelma on kuitenkin muuttunut ratkaisevasti, kun asuin- ja hoivakiinteistöt ovat kasvattaneet suosiotaan sijoitusmarkkinoilla.

Niiden yhteenlaskettu osuus nousi yli 40 prosenttiin kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen kokonaiskauppavolyymistä.

Tiedot ilmenevät rakennuttajaliitto Raklin ja KTI Kiinteistötiedon tekemästä toimitilabarometrista, joka julkistettiin Hämeenlinnassa torstaina käynnistyneessä kiinteistöjen sijoitus-, rahoitus-, kehitys- ja palveluliiketoiminnan vuosiseminaarissa.

Barometriin vastasi 68 kiinteistömarkkinoiden ammattilaista.

Tunnustuspalkinto eristevalmistajalle

Teknologiasta Tuotteiksi -säätiön 15 000 euron tunnustuspalkinto luovutettiin seminaarissa eristeratkaisuja erityyppisiin rakennuksiin tarjoavalle SPU oy:lle

Säätiö halusi tämän vuoden palkinnolla erityisesti korostaa ja palkita suomalaista pitkäaikaista ja sitoutunutta yrittämistä, vahvaa panostusta tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä järjestelmällistä viennin kehittämistä. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic