Kanta-Häme

Kiinteistökehitys painuu tappiolle taas tänä vuonna

Hämeenlinnan kaupungin kiinteistösijoitusyhtiö Linnan Kiinteistökehitys on jälleen painunut tappiolliseksi. Yhtiön tuloksen ennakoidaan jäävän lievästi, 152 000 euroa, tappiolle kuluvana vuonna.

Linnan Kiinteistökehityksen olisi pitänyt yltää lievästi plusmerkkiseen tulokseen. Liikevaihto on kuitenkin jäänyt hieman ennakoitua pienemmäksi ja kulut ennakoitua suuremmiksi.

– Tulokseen ei liity mitään dramaattista, sanoo Linnan Kiinteistökehityksen toimitusjohtaja Mervi Käki.

Kaupunginhallituksen konsernijaostolle jaetussa raportissa kerrotaan, että Linnan Kiinteistökehityksen tulosta heikentävät lainojen korkosuojaukset. Toimitusjohtaja Käki sanoo kuitenkin, että suojausten kulut tiedettiin budjettia laadittaessa.

– Tappiolliseen tulokseen on useita selityksiä. Tiloja on enemmän tyhjänä kuin aikaisemmin. Tuotot vuoratuista tiloista ovat niin ikään hieman pudonneet, Käki kertoo.

Yksittäisistä kiinteistöistä eniten tuottoja pudottaa entisen aluehälytyskeskuksen kiinteistö. Hämeenlinnan kaupunki rakennutti keskukselle tilat, jotka ovat nyt tyhjänä.

– Keskuksen vuokrasopimuksen purkamisesta maksettiin viime vuonna useamman vuoden vuokra. Nyt tiloista ei ole saatu lainkaan vuokraa.

Hämeenlinna sulautti runsas kaksi vuotta sitten Teknologiakeskus Innoparkiin kaupungin toisen kiinteistösijoitusyhtiön, jonka nimi oli alun perin Kantolan Kiinteistöt. Innoparkin nimi muutettiin Linnan Kiinteistökehitykseksi. Innopark oli koko historiansa ajan toiminnallisesti tappiollinen yhtiö, kun taas Kantolan Kiinteistöt tuotti tulosta.

– Innoparkin kiinteistöt tuottavat nyt. Tilojen vuokrausaste on korkea, Käki sanoo.

Käki uskoo, että Linnan Kiinteistökehityksen tulos kääntyy voitolliseksi jo ensi vuonna.

Linnan Kiinteistökehityksellä on Innoparkin tilojen rakentamisesta muhkea lainasalkku. Talousennusteen mukaan yhtiön 26,8 miljoonan euron lainamäärä pysyy tänä vuonna ennallaan.

– Innoparkia ei aikanaan pääomitettu vaan rakentaminen rahoitettiin lainoilla. Yhtiö olisi pitänyt pääomittaa, Käki sanoo.

Linnan Kiinteistökehitys pääsi viime vuonna eroon 30 miljoonan euron strukturoiduista korkojohdannaisista. Sveitsin valuuttamyllerryksen aikana niistä maksettiin 2 miljoonaa euroa. Kymmenien vuosien päähän otetut johdannaiset uhkasivat yhtiön taloutta.

Satunnaisten tuottojen ansiosta Linnan Kiinteistökehitys teki kaksi vuotta hyvää tulosta. Yhtiön henkilöstöä vähennettiin edelleen marraskuun alussa yt-neuvottelujen päätteeksi neljällä henkilöllä. Yhtiön toimitusjohtaja Harri Laine irtisanottiin erikseen.

Elinkeinoyhtiö Linnan Kehityksen toimitusjohtajalle Mervi Käelle siirrettiin myös Linnan Kiinteistökehityksen toimitusjohtajuus. Yhtiöillä oli jo entuudestaan sama hallitus.

Toimitusjohtaja Käki ei halua vastata kysymykseen, liittyykö yhtiön heikko tulos ja toimitusjohtajan irtisanominen toisiinsa.

– Olen jäävi vastaamaan kysymykseen. Hallituksen puheenjohtaja Juha Kallioinen (kok.) on oikea henkilö vastaamaan kysymykseen. Toimitusjohtajalla on kuitenkin vaikutusta kustannuksiin.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut maanantaina Juha Kallioista. häsa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic