Kanta-Häme

Kiinteistöliitto varoittaa: Korkojen nousu kasvattaa asumiskuluja

Palkkojen tuleva nousu helpottaa vuokrien maksamista.

Asumiskulut kohoavat edelleen 2,1 prosenttia vuodessa, arvioidaan Kiinteistöliiton teettämässä selvityksessä. Monet tekivät uhkaavat omassa asunnossa asuvan toimeentuloa.

Selvityksen mukaan palkkojen kohoaminen lähivuosien aikana kuitenkin taittaa vuokralla asuvien asumismenojen osuuden kasvun. Omassa asunnossa asuvien tilannetta heikentää korkojen kohoaminen.

– Matalat korot ovat suosineet viime vuosina omistusasujia. Viitekorkojen nousu kuitenkin kasvattaa asumismenoja lähivuosina, sanoo Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ekonomisti Lauri Vuori.

Vuori huomauttaa myös, että omakotitaloissa energiakulut vaikuttavat paljon asumiskuluihin. Öljylämmitteisissä asunnoissa kulut kohoavat enemmän kuin sähkölämmitteisissä.

Kiinteistöliitto teetti vuotuisen selvityksen asumiskuluista ja niiden tulevasta kehityksestä PTT:llä. Sen mukaan asumismenojen kasvu vaihtelee suuresti asuinpaikan, asumismuodon ja kotitalouden tyypin mukaan.

Selvityksessä oletetaan talouskehityksen jatkuvan hyvänä. Kiinteistöliiton ekonomisti Jukka Kero kuitenkin varoittaa epävarmuudesta, jota on Suomen talouden tasapainottaminen ja maailmantalouden kehitys voivat synnyttää.

– Seesteisen talouskehityksen jatkumiseen nollakoroilla ei voida tuudittautua.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen on huolissaan korjausmenojen, sähkölaskujen ja kiinteistöverojen kasvusta. Liitto vastustaa tapaa, jolla kiinteistöverouudistusta tehdään.

Kiinteistöjen arvostaminen aiotaan uudistaa tänä syksynä. Myöhemmin muutetaan säännöksiä kiinteistöveroprosenteista.

– Ei ole hyväksyttävää, että uudistus jaetaan kahteen osaan, jolloin vaikutusarviointeja on mahdotonta tehdä, Savolainen sanoo.

Hänen mielestään kiinteistöveron käsittelytavalla vähennetään kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Missään tapauksessa ei lisätä verotuksen läpinäkyvyyttä tai kansalaisten luottamusta.

Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto ovat pitkään arvostelleen kiinteistöverojen jatkuvia korotuksia. Kiinteistöverot ovat nopeasti nelinkertaistuneet.

Asumismenot ovat kasvaneet tällä vuosikymmenellä jyrkästi. Samaan aikaan kotitalouksien velkaantuminen on jatkunut.

– Lähes kymmenvuotisen taantuman aikana monessa kotitaloudessa tulot riittivät vain välttämättömimpiin kuluihin, Savolainen muistuttaa.

Hän sanoo, että runsaalla 15 prosentilla väestöstä tulot eivät riitä kattamaan asumismenoja. Asumistukea maksetaan jo yli 2 miljardia euroa vuodessa.

– Moni kotitalous on hyvin asuntovelkainen, ja lainoihin on haettu lyhennysvapaita.

Savolainen kehottaa nyt kansantalouden kasvaessa kotitalouksia korjaamaan omaa talouttaan, lyhentämään lainojaan ja varautumaan korkojen nousuun sekä erityisesti huoltamaan ja kunnostamaan kiinteistöjään. HÄSA

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

14.7.2020