Kanta-Häme

Kiinteistömaailman väki uskoo kaupan viriävän

Kiinteistömaailman välittäjät uskovat viimevuotista enemmän asuntokaupan vilkastumiseen. Enemmistö välittäjistä arvioi kerrostaloyksiöiden ja -kaksioiden kaupan kasvavan vähintään 10 prosenttia seuraavan kuuden kuukauden aikana.

– Pitkästä aikaa on myönteistä virettä. Välittäjillä on kutina, että jotakin alkaa tapahtumaan, sanoo Kiinteistömaailman Asuntopalvelu Hämeenlinnan toimitusjohtaja Arja Sarusto.

Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa on käynyt vilkkaana. Kiinteistömaailman kyselyssä Uudenmaan ja muun Suomen asuntokaupan kehitys nähdään lähes yhdensuuntaisena. Pienten asuntojen kysyntä kasvaa, myyntiajat lyhenevät ja hinnat kohoavat.

Omakotitalojen hintojen odotetaan edelleen laskevan. Viime keväänä reilusti yli puolet välittäjistä odotti hintojen laskua. Nyt Uudenmaan ulkopuolella vajaa 30 prosenttia odottaa hintojen laskua, kun noin viidennes uskoo hintojen jo kohoavan.

Suurten asuntojen kysyntä on edelleen paljon vaisumpaa kuin pienten asuntojen. Kolme huonetta ja suurempien rivitaloasuntojen hintojen uskotaan laskevan omakotitalojen tapaan.

Varsinkin suurten asuntojen keskimääräiset myyntiajat ovat pitkiä. Asuntojen myyntiaikojen uskotaan nyt lyhentyvän, mutta vain hieman. Yli viikon lyhentymiseen ei usko juuri kukaan.

– Lyhentyminen ei ole suurta, koska myyntiajat ovat niin pitkiä, Sarusto sanoo.

Pienten asuntojen kysyntä on niin vilkasta, että välittäjien mielestä myytävistä asunnoista on pula. Uudenmaan ulkopuolellakin 75 prosenttia valittaa pulaa myytävistä yksiöistä.

Omakotitalojen heikko kauppa on uusi ilmiö Suomessa. Hämeenlinnassa on julkisesti myynnissä yli 200 omakotitaloa.

Sarusto huomauttaa, että ostajia kiinnostaa Hämeenlinnassa omakotitalo, josta on pidetty huolta.

– Hyvin tärkeää on hinnoitella talot oikein, koska ne silloin käyvät myös kaupaksi. HäSa

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic