Kanta-Häme

Kiinteistönomistaja hävisi miljoonakiistan Lammin vastaanottokeskuksen vahingoista: “Valitamme hovioikeuteen”

Käräjäoikeuden mukaan sovintoesitys olisi kattanut vahingot. Oikeudenkäyntiä voidaan pitää turhana, todetaan tuomiolauselmassa.
Lammin vastaanottokeskuksessa asui hetken aikaa paljon turvapaikanhakijoita.

Lammilainen Kiinteistö Oy Lehto & Nummenmaan ajama vahingonkorvausvaade vastaanottokeskuksena toimineen Mainiemen rakennuksen ”tuhoamisesta” ei menestynyt Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi tiistaina tuomionsa kiistassa, jossa kiinteistöyhtiö vaati SPR:ltä yhteensä noin miljoonan euron korvauksia.

Käräjäoikeus velvoittaa SPR Hämeen piirin maksamaan kiinteistöyhtiölle arvonlisäveroineen 62 000 euron korvaukset viivästyskorkoineen. Kiinteistöyhtiö puolestaan velvoitettiin korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut 88 500 euroa.

 

Oikeudenkäynnin syynä oli kiinteistöyhtiön näkemys, että SPR Hämeen piiri ei ollut pitänyt huolta kiinteistöstä ja valvonut asukkaita vuokrasopimuksen ja lain mukaisesti. Omistajan mukaan rakennuksessa asuneet turvapaikanhakijat olisivat jopa tahallisesti vahingoittaneet kiinteistöä.

Kiinteistöyhtiö vaati noin 400 000 euron korvauksia kiinteistön vahingoista, minkä lisäksi yhtiö vaati noin 600 000 euron korvauksia 13 kuukauden vuokranmenetyksistä sen vuoksi, ettei tiloja olisi voitu vuokrata uudelleen.

SPR:n mukaan kyse oli pääosin käytössä tapahtuneesta normaalista kulumisesta, ja kiinteistöyhtiö yritti maksattaa myös vuokralaiselle kuulumattomia remontteja. SPR:n mukaan vuokrassa oli myös huomioitu, että tilat olivat kovassa ja kuluttavassa käytöstä suuresta asukasmäärästä johtuen.

Lue lisää oikeudenkäynnistä:
Mainiemestä syntyi miljoonariita – SPR: “Omistaja yrittää maksattaa täyden remontin valtiolla”

 

Kiinteistöyhtiölle määrätyt korvaukset ovat pienemmät, mitä SPR Hämeen piiri oli tarjonnut sovintoesityksenä elokuussa 2017.

Tuolloin SPR Hämeen piiri oli tehnyt yhteismäärältään 91 480 euron sovintotarjouksen. Summaan sisältyi SPR:n tiloissa jo tekemiä korjauksia, kuten keittiöissä aloitettujen remonttien kulut.

Käräjäoikeus toteaa, että suostumalla SPR:n sovintotarjoukseen, kiinteistöyhtiö olisi ilman oikeudenkäyntiä saanut määrällisesti sen summan, mikä sille tuomittiin vahingonkorvausta.

Oikeudenkäyntiä voidaan siis tässä suhteessa pitää turhana, käräjäoikeus toteaa tuomiolauselmassa.

 

Kiinteistö Oy Lehto & Nummenmaan hallituksen puheenjohtaja Juho Nummenmaa on pettynyt käräjäoikeuden tuomioon ja pitää varmana, että tuomioon haetaan muutosta hovioikeudessa.

– Emme voi jättää tätä asiaa katsomatta loppuun asti, valitamme ehdottomasti tuomiosta, Nummenmaa kommentoi heti käräjäoikeuden kansliatuomion julkistamisen jälkeen.

Nummenmaan mukaan monia muitakin Migrin rahoittamia ja SPR:n hallinnoimia vastaanottokeskuksia on päätynyt huonoon kuntoon. Mainiemellä on kuitenkin ennakkotapauksen luonne kiinteistönomistajien ja SPR:n välisissä kiistoissa.

Ainakin yksi toinen vastaava kiista on käsiteltävänä Lapin käräjäoikeudessa. HäSa

 

Päivän lehti

18.1.2020