Kanta-Häme

Kiinteistönvälittäjät ovat tehneet toistensa pätevyydestä ilmiantoja

Aluehallintovirasto aloitti huhtikuun alussa valvontakampanjan löytääkseen kiinteistönvälitystoimistot, joissa ei ole tarvittavaa määrää tutkinnon suorittaneita välittäjiä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Ilkka Heikkilä kertoo, että virasto on tutkinut toimistojen internetsivuja ja verrannut niitä luetteloihin LKV- ja LVV-pätevyyden saaneista henkilöistä.

– Olemme saaneet myös jonkin verran ilmiantoja toisilta välittäjiltä. Ne ovat etusijalla ja tarkastamme ne muita nopeammin, Heikkilä sanoo.

Vuoden vaihteessa astui voimaan lakimuutos, joka kiristi tuntuvasti kiinteistönvälityksen pätevyysvaatimuksia. Aikaisemmin toimistossa oli työskenneltävä yhden henkilön, jolla oli LKV-tutkinto. Nyt puolella toimistojen välittäjistä on oltava LKV- tai LVV-tutkinto.

Kiinteistönvälitysyritykset saivat kolme kuukautta aikaa hoitaa pätevyysvaatimuksensa kuntoon. Puolella niiden työntekijöistä piti siten olla tutkinto 1. huhtikuuta.

Hämeenlinnan toimistoista 46 prosentilla ei ollut tarpeeksi LKV- ja LVV-pätevyyksiä viime vuoden lopulla. Osuus oli Suomen suurin.

Keskuskauppakamarin kokeessa vuoden lopulla vain neljä hämeenlinnalaista välittäjää sai LKV-tutkinnon. Seuraava koe järjestetään vasta huhtikuun lopulla.

Aluehallintoviraston kampanjassa on jo löydetty toimistoja, joista epäillään, että niiden henkilöstöllä ei ole tarpeeksi LKV-pätevyyksiä. Toistaiseksi näille ei ole määrätty rangaistuksia.

– Olemme lähettäneet heille selvityspyyntöjä. Kyse on vasta epäilystä ja siitä on mahdollisuus antaa selvitys, ylitarkastaja Heikkilä kertoo.

Aluehallintovirasto voi antaa välitysliikkeelle varoituksen, jos henkilöstön pätevyysvaatimukset eivät täyty. Jos laiminlyönnit ovat vakavia tai varoituksesta huolimatta ne toistuivat, aluehallintovirasto voi kieltää osaksi tai kokonaan kiinteistönvälitystoimiston toiminnan määräajaksi.

Jos välitysliikkeelle on annettu määräaikainen toimintakielto ja sen toiminnassa on vakavia tai toistuvia laiminlyöntejä, se poistetaan kokonaan välitysrekisteristä.

LKV-koe on keskimäärin vaativa kokeeseen osallistuville. Viime marraskuun LKV-kokeeseen osallistui 678 henkilöä, joista vain 245 läpäisi kokeen hyväksytysti.

Keskuskauppakamari järjestää seuraavan LKV- ja LVV-kokeen 23. huhtikuuta yhtä aikaa kolmella eri paikkakunnalle. Ilmoittautumisaika kokeisiin on päättynyt.

– Kokeeseen on ilmoittautunut yli 700 henkilöä. Ilmoittautuneita on vähemmän kuin viime vuoden viimeiseen kokeeseen. Kaikki ilmoittautuneet eivät osallistu kokeisiin, Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen kertoo. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic