fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Kiinteistösijoittaja Sarajärvi: Ratkaistaan ongelmat, Hämeenlinnan keskustan rakentaminen on kaikkien etu

- On suunniteltava sellaista, joka voidaan toteuttaa, hän huomauttaa Hämeenlinnan päättäjille.
Pitää ajatella, miten asiat ratkaistaan, eikä jumiutua vanhaan malliin, sanoo kiinteistösijoittaja Raimo Sarajärvi. Kuva: Pekka Rautiainen
- Pitää ajatella, miten asiat ratkaistaan, eikä jumiutua vanhaan malliin, sanoo kiinteistösijoittaja Raimo Sarajärvi. Kuva: Pekka Rautiainen

Kiinteistösijoittaja Raimo Sarajärvi kehottaa yhdessä ratkaisemaan ongelmat, jotka liittyvät Hämeenlinnan keskustan rakentamiseen. Hänen mielestään ei pidä jumiutua, kun torinaluspysäköinnistä on tehty ratkaisu.

– Emme me minnekään lähde. Rakennamme, kun se on mahdollista, Sarajärvi sanoo.

Elienkeinoyhtiö Linnan Kehitys oli kutsunut Hämeenlinnan ykköskorttelin merkittävän omistajan Raimo Sarajärven Parkin aamukahville puhumaan kaupunkikeskustan kehittämisestä. Sarajärveä oli perjantaiaamuna kuuntelemassa muun muassa kaupungin koko virkamies- ja luottamusmiesjohto.

– Haluan tietää, mitä Hämeenlinna haluaa, sanoo Sarajärvi.

Ei vastakkaisasettelua

Hämeenlinna juuri jäädytti suunnitelmat toriparkin rakentamisesta. Kaupunki kuitenkin jatkaa ydinkeskustan tonttien uutta asemakaavoittamista.

Sarajärvi sanoo, ettei hän ota kantaa siihen, onko kaupunki tehnyt aiemmin oikeita päätöksiä. Hän ei ota kantaa siihenkään, mitä kaupunki päättää.

– Kyse on siitä, millä saataisiin elävöitettyä kaupunkia. Älkää tehkö vastakkainasettelua. Se ei kehitä kaupunkia.

Sarajärven mielestä kaikki voittavat, kun Hämeenlinnan keskustaa kehitetään ja rakennetaan.

– Jos rakennetaan jotakin hienoa kaupungin keskustaan, se nostaa kiinteistöjen arvoa. Kaupunkikin saa lisää euroja. Kaupunkilaiset ovat häviäjiä, jos mitään ei tapahdu.

Hän korostaa, että pitäisi tehdä sellaisia päätöksiä, jotka kehittävät kaupunkia.

– Ei ole sellaista rahaa, joka vain mätkäistäisiin sinne, minne halutaan. Rahoittajillekaan ei enää riitä, että laina maksetaan takaisin.

Mahdollista, ei mahdotonta

Sarajärvi varoittaa myös suunnitelmista, jotka ovat mahdottomia. Hän kertoo Seinäjoella kerrostalon katolle suunnitellusta rivitalosta.

– On suunniteltava sellaista, joka voidaan toteuttaa. Helpointa on suunnitella sellaista, jota ei voida toteuttaa.

Tiukat säännöt ovat Sarajärven mielestä niitä, jotka tukehduttavat.

– Yksi iso asia ovat autopaikkasäännöt. Ne ajavat joko tai ratkaisuihin.

Sarajärvi haluaa suunnitelmia, joilla tiukkojen sääntöjen sijaan mahdollistetaan asioita.

– Ei sellaisia sääntöjä, joilla kielletään, estetään ja vaaditaan. Pitää sanoa, että jos ei onnistu, niin etsitään ratkaisu.

Pysäköinti on liikenneasia

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo huomautti, että pysäköinti on osa liikennejärjestelyjä, jotka on aina hoidettava tavalla tai toisella.

– Pysäköinti on samanlainen liikenneasia kuin kevyen liikenteen väylä.

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo osallistuivat keskusteluun Parkissa.

Hämeenlinnan keskustan toinen kiinteistösijoittaja, Vekka Capitalin Tommi Vekka ilmoitti olevansa samaa mieltä Sarajärven kanssa asioista.

– Tunne ei pelannut – vaan nyt kuului järjen ääni, Vekka julisti.

Puheenvuoroissa Sarajärvelle esitettiin, että ykköskorttelin rakentamisessa otettaisiin teemaksi kaupungin historia, linna ja korttelissa sijaitseva Sibeliuksen syntymäkoti.

– En aio esittää joulupukkia, sillä en ole joulupukki, Sarajärvi sanoo. HÄSA

Kommentti: Liennytys Parkin hengessä

“Pidän herra Gorbatšovista. Me voimme tehdä bisnestä yhdessä.” Näin sanoi Britannian pääministeri Margaret Thatcher, kun hän oli tavannut Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatšovin vuonna 1984.

Hieman samanlaista henkeä oli Hämeenlinnan Parkissa, kun Raimo Sarajärvi puhui ja Hämeenlinnan johto kuunteli häntä. Sarajärvi ei ole kaupungin päättäjien kanssa samaa mieltä asioista – eikä hänen roolinsa mukaan kuulukaan olla. Asioista voidaan kuitenkin sopia ja tehdä bisnestä.

Sarajärvi ei sanallakaan moittinut kaupungin päätöksiä. Hän kertoi näkemyksensä, että asioista sopiminen on kaikkien etu. Se on myös hämeenlinnalaisten etu.

Hämeenlinnan päättäjät eivät julistaneet aloittavansa bisnestä kiinteistösijoittajien kanssa. Sarajärvi kuitenkin vahvisti uskoa, että keskustaa voidaan kehittää yhdessä. Sarajärven päälle ei tarvinnut huomauttaa kuin siitä, että liikennettä tarvitaan.

Menot