Kanta-Häme

Kiinteistöverot nousevat sittenkin Riihimäellä

Kiinteistöverojen korottaminen nosti kokoomuksen ja osittain keskustalaiset kiivaaseen vastarintaan Riihimäen kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Kiistan ratkaisi lopulta puheenjohtaja Kirsti Tolvanen (sd.), kun äänestys päättyi tasan 21-21. Yleinen kiinteistövero nousee 0,15 ja asumiseen kohdistuva 0,05 prosenttia.

Korotusesitys sisältyy kaupunginjohtajan laatimaan talousarvioesitykseen. Korotuksen tuoma 900 000 euron tulopotti oli kuitenkin pyyhkiytyä budjetista, kun kaupunginhallitus kaatoi viikko sitten esityksen.

Kiinteistöverotuksen kiristäminen vaati valtuustossa kaksipolvisen äänestyksen. Keskustan Petri Lahtinen räätälöi kannatusta saaneen mallin, jolla vain yleistä kiinteistöveroprosenttia olisi nostettu ja jätetty asuntojen vero ennalleen.

Neuvottelutauon jälkeen myös kokoomus asettui ryhmänä esityksen taakse. Tosin Eija Aittola (kok.) julisti tiukkaan, että kaikki veronkorotukset ovat turhia ja väärä keino paikata taloutta.

Petri Lahtisen esitys hävisi äänestyksessä Jorma Höökin (sd.) tekemän kaupunginjohtajan esittämän alkuperäisen korotusmallin mukaiselle esitykselle äänin 21-21. Kirsti Tolvasen ääni ratkaisi tämänkin äänestyksen samoin kuin toisen kierroksen.

Korotus toimistoihin, myymälöihin, teollisuusrakennuksiin ja tontteihin kohdistuva yleiseen kiinteistöveroon tuottaa lähes 600 000 euroa lisätuloa ja asuntoihin kohdistuva runsaat 270 000 euroa.

Riihimäellä yleinen kiinteistövero on ensi vuonna 1,1, vakituisiin asuntoihin kohdistuva vero 0,4, muihin asuinrakennuksiin 0,8, rakentamattomiin tontteihin 3, voimalaitoksiin 2,75 ja yleishyödyllisten yhteisöjen rakennuksiin kohdistuva vero 0 prosenttia.

Kokouspalkkiot nousevat

Verokorotuksen käynnistämä kiivailu levisi koko valtuustoon, kun oli päätettävä luottamushenkilöiden kokouspalkkioiden nostosta.

Palkkiot nousevat viidellä eurolla, sillä äänestys päättyi 24-16 kahden äänestäessä tyhjää.

Aino-Kaisa Pekonen (vas.) taisteli palkkioiden korotusta vastaan ja huomautti, että nykyinen 110 euron valtuuston tai hallituksen palkkio ylittää jo useimpien paikkakuntien, kuten Hyvinkään (85e), Imatran (50e) ja Kangasalan (90e) tason.

Ryksistä lähes käsirysy

Sanailu istunnossa äityi lähes sodaksi Kari Kaistisen (sd.) ja Mirja Lammin (kesk.) välillä, kun edettiin päättämään terveyskuntayhtymän ja erikoissairaanhoidon lisämäärärahoista. Ryksin tulevaisuus ja yöpäivystys nousivat jälleen keskustelun kärkeen.

Mirja Lammi vaati yöpäivystystä Ryksin sairaalaan, jonka koko toiminta ontuu ilman sitä. Kari Kaistinen taas edusti Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johdon virallista linjaa, johon yöpäivystys Ryksissä ei kuulu. (HäSa)

Päivän lehti

10.7.2020