Kanta-Häme

Kiinteistöverotulot kasvavat

Hämeenlinnan ja Riihimäen seudun kunnat odottavat saavansa tänä vuonna yhteensä 2,3 miljoonaa euroa viimevuotista enemmän kiinteistöverotuottoja.

Kasvu johtuu kiinteistöveroprosenttien korotuksista. Tänä vuonna veroa kiristivät Hattula, Janakkala, Riihimäki ja Hausjärvi.

Korotusten määrä on kuitenkin selvästi taittunut edellisvuodesta. Viime vuonna Hämeenlinnan ja Riihimäen seudun kunnat saivat peräti 5,2 miljoonaa euroa enemmän kiinteistöverotuottoja kuin 2011.

Loppi on edullisin

Eniten kiinteistöveroja perivät seutujen keskuskaupungit Riihimäki ja Hämeenlinna, joissa molemmissa vakituisen asuinrakennuksen vero kohoaa 0,45 prosenttiin. Hattulassa, Janakkalassa ja Lopella selvitään 0,5 prosenttiyksikköä pienemmällä verolla.

Korkeimmat yleiset kiinteistöverot ovat niin ikään Riihimäellä (1,25) ja Hämeenlinnassa (1,05 prosenttia). Halvimmalla päästään puolestaan Lopella (0,7) ja Hattulassa (0,8 prosenttia).

Vapaa-ajan asuntoja seutujen kunnat verottavat lähes yksimielisesti tasan prosentilla. Ainoan poikkeuksen muodostaa Riihimäki, jossa kesämökistä tarvitsee maksaa vain 0,8 prosentin vero.

Piiskavero käytössä

Lisäksi Hämeenlinna ja kaikki Riihimäen seudun kunnat ovat ottaneet käyttöön rakentamattoman tontin erillisen kiinteistöveron.

Valtio antaa mahdollisuuden verottaa rakentamattomia rakennuspaikkoja erikseen 1-3 prosentin piiskaverolla. Vero on käytössä 153 kunnassa.

Hämeenlinna, Riihimäki ja Loppi ovat ottaneet täysimääräisen kolmen prosentin piiskaveron käyttöönsä jo aiemmin. Hausjärvi liittyi joukkoon valtuuston päätöksellä viime marraskuussa.

Sen sijaan Hattulassa ja Janakkalassa tyhjille tonteille ei ole määritelty erillistä veroa, vaan niistä peritään yleinen kiinteistövero, mikä on Hattulassa 0,8 ja Janakkalassa tasan yksi prosentti kiinteistön arvosta.

Kasvua viisi prosenttia

Valtakunnallisesti kiinteistövero tuottaa tänä vuonna kunnille noin 70 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna. Kasvua on noin viisi prosenttia.

Yleinen kiinteistöveroprosentti on noussut 75 kunnassa, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 72 kunnassa ja muiden asuinrakennusten veroprosentti 66 kunnassa. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic