Kanta-Häme

Kiinteistöyhtiöissä elää pelko toriparkin kaatumisesta

Miten käy keskustan kehittämisen, jos torinaluspysäköintiä koskevat suunnitelmat haudataan?

Tätä pohdintaa käyvät monet keskustan kiinteistönomistajat, muiden muassa Kiinteistö oy Kopinkulman omistajaperheen edustaja Seppo Vekka. Hän sanoo toivovansa sekä hämeenlinnalaisten että koko kaupungin tulevaisuuden takia, että asia saisi poliittisessa myllyssä positiivisen päätöksen.

Vekka harmittelee, että toriparkkipäätöksen jämähtäminen vaikeuttaisi samalla myös Engelinrannan kaavoitustyötä, estäisi uuden liikennesuunnitelman toteuttamisen sekä estäisi keskustan vireytymisen.

– Keskustan kehitys torppaantuu, eli mahdollinen täyterakentaminen ja jälleenrakentaminen ei ole mahdollista. Ja nyt tarkoitan aivan koko keskusta-aluetta, hän sanoo.

– Lisäksi suuria ongelmia ja ruuhkia jo tänä päivänä aiheuttaa logistiikka eli tavaraliikenne. Sibeliuksenkatu ja Kasarmikatu ovat jatkuvasti tukossa.

Vekan mukaan riskinä on, että nykyiset pääomasijoittajat jättävät kaupungin. Osin tämä on Vekan mukaan toteutunutkin, tarkemmin hän ei kuitenkaan halua yksilöidä asiaa.

– Kyllä päättäjät tietävät, mistä on kysymys. Heitä on informoitu.

Ei kehitystä ilman investointeja

Hämeenlinnan seudun Osuuspankkia kiinteistöasioissa edustava pankinjohtaja Risto Salminen näkee toriparkkiasian Seppo Vekan tapaan laajemmin kuin pelkkänä pysäköintikysymyksenä. Yli 50 vuotta kaupungissa asuneella Salmisella on asiaan myös henkilökohtainen mielipide.

Hänen mielestään kyse on keskustan viihtyisyydestä ja elinvoimaisuudesta. Ydinkysymys Salmisen mukaan on, halutaanko keskustan taantuvan vai kehittyvän.

Se tiedetään, että ihmiset hakeutuvat keskustaan palveluiden äärelle. Salmisen mukaan tärkeää olisi, että keskustaan tulo tehtäisiin helpoksi.

– Kaikki varmasti ovat yhtä mieltä siitä, että keskustan tulee olla viihtyisä ja elinvoimainen ja siellä tulee olla palvelut tarjolla. Mitään tekemättä mennään taaksepäin. Toriparkki on yksi osa tätä kehittämistyötä ja sitä pitää katsoa pitkällä aikaperspektiivillä. Se mahdollistaa pysäköinnin järjestämisen ja investorien tulemisen. Kehitystä ei tule ilman investointeja, Salminen sanoo.

Tarvetta olisi välittömästi

Toriparkin toteutumiseen edellytykseksi on esitetty sitä, että hankkeeseen saadaan tarpeeksi yksityistä rahaa. Yhdyskuntalautakunnalle viime viikolla esitellyssä päätösehdotuksessa oli esitetty, että hanketta ryhdytään viemään eteenpäin vasta, kun yksityiset kiinteistönomistajat ovat sitoutuneet maksamaan pysäköintilaitoksen 663 paikasta 150.

Toriparkin vastustajat ovat epäilleet toisaalta koko pysäköintilaitoksen tarvetta, mutta myös kiinteistönomistajien kiinnostusta osallistua hankkeeseen.

Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n toimitusjohtajan Jarmo Kulmalan mukaan kiinteistönomistajat ovat olleet kiinnostuneita ja muutamat ovat jo alustavia autopaikkamääriä ilmoittaneetkin. Kulmala ei kuitenkaan voi paljastaa yhtiöiden nimiä, kuten ei myöskään Seppo Vekka.

– 75 paikkaa ja ylitsekin on aivan pomminvarmasti menossa erääseen kiinteistöön, joka jossain vaiheessa ryhtyy rakentamaan. Tarvetta on välittömästi. Toinen 75 paikkaa varmasti ajan myötä voisi täyttyä. Veroeuroja ei parkkiyhtiön ole tarkoitus käyttää, Vekka sanoo.

Risto Salmisen mukaan Hämeenlinnan seudun Osuuspankki on sitoutunut osallistumaan toriparkkihankkeeseen. Paikkamäärää hän ei vielä halua lähteä arvioimaan, sen näyttää aika. (HäSa)

Toriparkista keskustellaan lisää maanantain Hämeen Sanomissa. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Päivän lehti

30.3.2020