Kanta-Häme Forssa

Kiintymyspakkaus lähentää lapsia ja sijaisperheitä

Forssassa kehitettiin erilainen "äitiyspakkaus".
Kiintymyspaketti on noteerattu muuallakin, lastensuojelun päällikkö Maija Kandolin toteaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kiintymyspaketti on noteerattu muuallakin, lastensuojelun päällikkö Maija Kandolin toteaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kun lapsi sijoitetaan lastensuojelun kautta sijaisperheeseen, kiintymyksen rakentaminen on usein vaikeaa, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) perhepalveluiden palvelualuejohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä ja lastensuojelun päällikkö Maija Kandolin kertovat.

Perheeseen saapuu sijoituksessa yleensä vieras lapsi, jonka kanssa perheen tulisi lähentyä mielellään mahdollisimman pian. Jo pienellä lapsella saattaa olla hylkäämisen tai vaille jäämisen kokemuksia, jopa traumoja.

– Jokainen lapsi tarvitsee kuitenkin hoivaa ja läheisyyttä, Lammintausta-Mäkelä sanoo.

Hänen mukaansa sijoitussuhde katkeaa aivan liian usein.

Sijoituksen katkeamisen syynä on usein lapsen sopeutumattomuus puolin tai toisin. Sopeutumattomuus taas kielii usein siitä, että lapsi ja perhe eivät ole lähentyneet tarpeeksi.

Hykyssä on suunniteltu perhehoidon tukipakettikokonaisuus, jonka voi jakaa kolmeen osaan.

Kokonaisuuteen kuuluvat perhehoitoon sijoitettujen lasten biologisille vanhemmille tarkoitetut tukikäynnit, perhehoitajille suunnattu kesy-neuvola sekä äitiyspakkausta muistuttava ”kiintymyspaketti”.

Kiintymyspaketti on pahvilaatikko, johon on kerätty erilaisia hoivaa, hoitoa ja koskettamista lisääviä tavaroita. Paketin mukana lapsi ja sijaisperhe saavat muun muassa värikyniä, pehmonallen, kirjoja, torkkupeiton, Uno-kortit, kosteusvoidetta ja hiusharjan.

Paketti jaetaan kaikille sijoitettaville lapsille.

Lammintausta-Mäkelä toteaa, että kiintymyspaketilla ei pyritä paikkaamaan lastensuojelun työvoimapulaa, mutta mikäli sijoitukset saadaan toimimaan pidemmän aikaa ja toimivammin, keventää se samalla kuormitetun lastensuojelun työtaakkaa.

Jokainen laatikon tavara on mietitty tarkkaan. Värikynät ja pelikortit voivat antaa yhteistä tekemistä sijaisperheen vanhemmille sekä lapsille, torkkupeiton alle voi mennä vaikka yhdessä pötköttämään, kuumemittari ja laastarit lisäävät hoivaamista.

Tavarat toimivat käyttötarkoituksensa lisäksi ikään kuin muistilappuina ja kannustuksena ottamaan kontaktia perheeseen tulleeseen lapseen. Yhtä lailla lapsi voi muistaa hiusharjan nähdessään, että oli mukavaa, kun sijaisäiti tai -isä harjasi hiukset, voisi pyytää häntä tekemään sen uudelleen.

– Tavoitteena on virittää perhehoitajaa hoivaamiseen. Esimerkiksi käsien tai jalkojen rasvaus tai hiustenharjaus totuttaa lasta kosketukseen ja antaa läheisyyttä.

Valtakunnallinen lastensuojelujärjestö Pesäpuu ry on saanut Alli Paasikiven Säätiöltä rahoitusta, jonka turvin tukipaketteja jaetaan Forssan seudulla. Apuraha luovutetaan ensi viikolla Hämeenlinnassa järjestettävässä Ääni19 – Lasten oikeuksien foorumissa. HäSa