fbpx
Kanta-Häme Riihimäki

Kiipeilijöille kaivattua lisätilaa Riihimäelle

Leader-hanke mahdollisti uusien reittien rakentamisen Rocklands-kiipeilyhallille.
Riihimäen Kiipeilijät ry:n varapuheenjohtaja Petri Mäkelä näkee, että Riihimäen seudulla on sopiva aukko kiipeilytoiminnalle ja sen laajentamiselle Hämeenlinnan ja Helsingin välissä. Kuva: Ulla Harju

Riihimäen Kiipeilijät ry on saanut kaivattua lisätilaa kiipeilyhallilleen.

Vanhojen tilojen yhteyteen on rakennettu parvitila sekä laajennusosa uusine kiipeilyreitteineen.

Riihimäen Kiipeilijät ry haki ja sai tukea Riihimäen seudulla toimivalta Leader-ryhmä EMO ry:ltä EU:n maaseuturahastosta. Laajennusta on tehty myös talkootyöllä tunteja säästelemättä.

– Vaikka meillä on aiemmilta toimintavuosilta kerättynä puskurirahastoa, emme olisi ilman Leader-hanketta pystyneet tekemään laajennusta. Hankkeen toteutus olisi ollut täysin mahdotonta ilman rahoitusta, yhdistyksen varapuheenjohtaja Petri Mäkelä painottaa.

Riihimäen Kiipeilijät ry:llä on ollut boulderointia varten oma Rocklands-harrastushalli vajaa kolme vuotta.

Nyt halliin tuli kaivattua lisätilaa, kun alkukesästä alkanut laajennusprojekti saatiin päätökseen juuri sopivasti ennen joulukuun alussa järjestettyjä kiipeilykisoja.

– Samalla kiipeilyseinien pinta-ala melkein tuplaantui. Vaikka ylhäällä oleva tila on pienempi kuin vanha puoli, seinä- ja kiipeilypintaa on lähes yhtä paljon. Saimme myös seinille erilaisia muotoja, joita ei ollut vanhalla puolella, Petri Mäkelä kertoo.

Boulderointi tarkoittaa kiipeilyä melko matalilla kiipeilyseinillä tai luonnossa kivillä ja kallioilla.

Boulderoijat kiipeävät ilman köysiä tai muita varmistusvälineitä, ja mahdollinen putoaminen turvataan aina paksuilla patjoilla. Riihimäen Kiipelijöiden pyörittämässä hallissa seinät ovat alle viisi metriä korkeita.

– Korkeus ei ole kiipeilyssä tärkein tekijä. Kiipeäminen on tekniikkalaji, jota oppii kiipeilemällä ja kehittämällä omaa tekniikkaansa, Mäkelä toteaa.

Samalla hän painottaa, että laji sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta.

– Olen ihan vakaasti sitä mieltä, että laji sopii kaikille. Olen tavannut eri paikoissa hyvin erilaisia ja eri-ikäisiä lajin harrastajia, enkä ole keksinyt kenellä tämä ei sopisi. Vaikka kuntoilisi vain kevyestikin, kiipeily vahvistaa hyvin monipuolisesti kaikkia lihaksia.

Uudelle puolelle rakentui muun muassa maailmalta tuttu Moonboard-treeniseinä.

Seinällä voi kiivetä erilaisia ennalta määrättyjä reittejä, jotka valitaan mobiilisovelluksen avulla. Kun reitin valitsee, syttyy seinän otteisiin led-valot reitin merkiksi.

– Ulkomaillakin voi kiipeillä täsmälleen samoja reittejä täsmälleen samanlaisina. Tällaiset seinät on tehty treenikäyttöä varten, vaikka niillä voi kiipeillä myös muutenkin, Petri Mäkelä selittää.

Kiipeilyseinät ja tilalliset ratkaisut ovat syntyneet Mäkelän suunnittelupöydällä. Inspiraatiota hän on etsinyt maailman eri kiipeilyhalleista. Reiteille onkin suunniteltu tietty määrä erilaisia otteita ja muotoja. Ison osan suunnittelusta sanelee tietysti myös tila, joka asettaa omat rajoituksensa.

– Kiipeilyharrastajina meillä on näkemys siitä, millaisia muotoja tarvitsemme. Uudet seinämuodot mahdollistavat toisenlaisia reittejä kuin mihin vanhalla puolella on totuttu. Samalla on tärkeää, että seinät näyttävät hyviltä ja että ne ovat kokonaisuuksia, eivätkä vain funktionaalisia muotoja.

Visuaalisuus on tärkeä osa asiakaskokemusta. Tämä näkyy myös kiipeilyreittien suunnittelussa, joita on tehty erilaisilla ja erikokoisilla otteilla. Riihimäellä värimaailma ja hallin nimikin ottaa puolestaan inspiraationsa maailmankuululta eteläafrikkalaiselta Rocklands-kiipeilyalueelta, jonne boulderoijat ympäri maailman kerääntyvät kiipeilemään.

Menot