fbpx
Kanta-Häme

Kiipulan tulevaisuus on täynnä haasteita

Pelkästään Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskuksen kiinteistöomaisuus on valtava. Vielä tänään säätiön 30 000 neliön tilat ovat ahkerassa käytössä, mutta ne hiljenevät viikonlopuiksi ja kesäkuukausiksi.

On ilmeistä, että tilojen vajaakäyttö lisääntyy tulevaisuudessa Janakkalassa, sillä vain pieni osa kuntoutuksesta on enää laitosmaista. Kiipulasäätiön toimitusjohtaja Juhani Törmä kuitenkin uskoo, että ratkaisu löytyy lähitulevaisuudessa.

Kiipulasäätiö on myynyt viime vuosina turhiksi käyneitä kiinteistöjä, jotka ovat olleet hajallaan Janakkalassa. Metsänvartijan tilan rakennukset Haitissa on vuokrattu puolestaan Vanajanlinnalle.

– Turengissa olleet kaksi kerrostaloa saatiin myös menemään kaupaksi viime ja tänä vuonna. Tarkoituksemme on keskittää toiminta koulutus- ja kuntoutuskeskukseen Turenkiin, Törmä sanoo.

70 vuotisjuhlavuottaan viettävässä Kiipulassa on alettu varautua laihoihin vuosiin.

Toimitusjohtaja Juhani Törmä ei sulje pois esimerkiksi ajatusta kiinteistöjen vuokraamisesta ulkopuolisille, jos toiminta vain sopii säätiön toimintaan. Törmä näkisi mielellään Kiipulassa enemmänkin sellaisia asiakkaita, jotka tarvitsisivat kokous- ja majoituspalveluja. Tilat sopisivat mainiosti myös erilaisten työyhteisöjen käyttöön.

– Kiipulasäätiön asiat ovat hyvin, eikä meillä ole taloudellisesti hätää. Tämä vuosi on jo pulkassa, mutta kaksi seuraavaa vuotta ovatkin haastavia. Olemme varautuneet siihen, että valtionosuudet pienenevät ensi vuonna noin neljä prosenttia ja varsinaiset leikkaukset ovat odotettavissa vuonna 2017, Törmä korostaa.

Kiipula poikkeaa muista Suomen kuntoutuskeskuksista siinä, että se on yhdistänyt kuntoutuksen ja koulutuksen.

– Aikoinaan kuntoutus ja koulutus oli laitosmaisempaa. Silloin ajateltiin, että opiskelijat myös asuvat Kiipulassa. Nykyisin Kiipula toimii kymmenessä eri pisteessä koko Etelä-Suomen alueella. Toimipisteissä annetaan ammatillista koulutusta ja avomuotoista kuntoutusta. Laitosmaisuus alkaa olla menneisyyttä, Törmä miettii.

Kiipulan kiinteistöjä on remontoitu koko ajan. Kiipulasäätiö rakennutti viime vuonna uuden hakelämpölaitoksen koulutus- ja kuntoutuskeskukseen ja parhaillaan saneerataan keskuksen vesihuoltoverkostoa.

– Meillä ei ole korjausvelkaa niin kuin niin monessa muussa kuntoutuskeskuksessa, Törmä huomauttaa.

Pari vuotta sitten Kiipula vuokrasi Ammattiopisto Tavastian asuntola Punaportista kaksi kerrosta omien opiskelijoidensa käyttöön niin majoitukseen kuin opiskeluunkin. Nyt Kiipulan opiskelijoita opiskelee opistossa Hämeenlinnassa terveydenhoitoalaa.

– Ratkaisu on ollut hyvä ja tulokset erinomaisia, Juhani Törmä kiittelee. HäSa

Menot