Kanta-Häme Janakkala

Kiipulantie pyörätietä suunnitellaan, mutta varmuutta ei ole kuka väylän maksaa

Kiipulan ja Kuumolan välisen kevyen liikenteen väylän kustannusarvio on kaksi miljoonaa euroa. Janakkalan kunta toivoo Kiipulasäätiön osallistuvan kustannuksiin.
Kuvituskuva.

Janakkalaan Kiipulantien varteen suunniteltu jalankulku- ja pyöräilyväylä toteutuu, jos Kiipulasäätiö osallistuu väylän kustannuksiin.

Näin kertoo Janakkalan kunnan vs. tekninen johtaja Esa Heikkinen.

Alustava kustannusarvio kevyen liikenteen väylälle on Heikkisen mukaan kaksi miljoonaa euroa, jota kunta ei todennäköisesti pysty yksin kustantamaan. Neuvotteluja kustannusten jaosta aiotaan käydä Kiipulasäätiön kanssa.

– Toteutus riippuu paljon siitä, lähteekö Kiipulasäätiö mukaan.

Valtio ei osallistu kustannuksiin

Uudenmaan ely-keskuksen projektipäällikkö Mervi Varis kertoo, että valtio ei osallistu väylän kustannuksiin, sillä kyseessä on Janakkalan kunnan suunnittelusopimus.

– Kohde on maantien varrella, ja se ei ole kaava-alueella, niin kunta toteuttaa sen kustannuksellaan, Varis sanoo.

Kaavailtu, noin neljän kilometrin pituinen jalankulku- ja pyöräilyväylä rajoittuu Kiipulan alueella Pohjaniityntien liittymään ja Kuumolassa Pehtorintien liittymään.

Kunta ei ole ollut yhteydessä Kiipulasäätiöön

Kiipulasäätiön toimitusjohtaja Jukka Kujala odottaa kunnan yhteydenottoa asian tiimoilta.

– Kunta ei ole lähestynyt meitä asiassa tarkoin tiedoin kuten kustannusten tasosta ja niiden jaosta. Kyllä meillä keskustelua on menneinä vuosina ollut.

Kujala muistelee väylähankkeen olleen pitkään vireillä, mutta suunnitelman alkaessa väylä ei seurannut Kiipulantien vartta, vaan koski muun muassa kuntopolkujen kunnostamista.

– Kiipulasäätiö näkee kevyen liikenteen väylän välttämättömänä alueelle, mutta säätiö ei ole teiden rakentaja. Väylä palvelee alueen kaikkia kiinteistöjä, Kujala toteaa.

Hän ei ota tässä vaiheessa kantaa, aikooko säätiön osallistua kustannuksiin, mutta on valmis keskustelemaan asiasta kunnan kanssa.

– En pysty kommentoimaan näillä tiedolla asiasta sen enempää.

Suunnitelmaluonnokset tulossa nähtäville syyskuussa

Väylähanke on nyt tiesuunnitteluvaiheessa ja alueen asukkaat, maanomistajat ja muut asiasta kiinnostuneet voivat tutustua suunnitelmaluonnoksiin ja jättää mielipiteensä ajalla 17.9.–1.10.

Variksen mukaan yleisötilaisuus järjestetään koronatilanteen vuoksi virtuaalisesti ja tien varren asukkaille lähetetään aineistoa myös kirjeitse.

Hyväksyttyä tiesuunnitelmaa seuraa toteutussopimus.

Heikkisen mukaan aikataulu riippuu muun muassa siitä aiheutuuko maanomistajien ja muiden asiasta kiinnostuneiden suunnitelmaan jättämistä huomautuksista muutoksia toteutukseen.

Suunniteltu kevyen liikenteen väylä kulkee osittain yksityismaiden päältä.

–Jos näiden suunnitelmien mukaan mennään, sinne jää yksityisten maita alle. Tämä koskee muutamaa tonttia, Heikkinen kertoo.

Kevyenliikenteen väylän infran suunnittelusta, kustannusarviosta ja tiesuunnitelmasta vastaa WSP Finland oy. HÄSA

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic