Kanta-Häme

Kiireetön portti mielenrauhaan

Nykymaailman kiireessä myös perheen pienimmät tarvitsevat rentoutusmenetelmiä teknisten vempaimien ja joka tuutista puskevan ärsykevirran ristitulessa.

Hämeenlinnalainen joogaopettaja Heli Hietanen suosittelee, että myös lapsia surffailisivat netin sijaan välillä myös joogamatolla.

– Opettajina, kasvattajina ja vanhempina emme pysty muuttamaan ympäröivää maailmaa, mutta ainakin voimme auttaa lapsia käsittelemään sitä, Hietanen sanoo.

Joogan avulla lapset saavat välineitä käsitellä kiirettä, jossa he kasvavat.

– Rentoutustekniikat, tietoinen läsnäolo, oikeanlainen hengitys, kehon ja mielen notkeus ja terveys ovat korvaamattoman arvokkaita elinikäisiä lahjoja, joita voimme opettaa lapsille.

Lapsia opettaessa on tärkeää oppia näkemään maailma heidän silmin.

– Se on erittäin avartava näkökulma. Meissä kaikissa asuu edelleen vielä se oma sisäinen lapsi.

Lapset tarvitsevat kuitenkin esimerkkejä ja roolimalleja kohti harmonista ja tervettä elämää.

– Monet aikuiset ovat jatkuvasti nenä kiinni älypuhelimessa. Silloin on absurdia odottaa lapselta yhtään sen kypsempää käytöstä.

Lapsille suunnattu jooga ei ole pelkästään jooga-asentojen eli asanoiden harjoittelua, vaan kasvattamista.

– Seikkailun tiimellyksessä opitaan esimerkiksi sosiaalisia taitoja ja ryhmätyöskentelyä, oman kehon tuntemusta, syvää hengitystä ja itsevarmuutta, Hietanen luettelee.

Joillekin lapsille jo pelkästään se, että saa viettää kiireettömän tunnin ilman kuvaruutua, teknisiä laitteita tai suorituspakkoa voi olla eheyttävä tekijä hektisessä arjessa, Hietanen huomauttaa.

– Jooga tarjoaa mahdollisuuden rentoutua ja harrastaa liikuntaa ilman minkäänlaisia suorituspaineita tai kilpailuasetelmia.

Hietasen tieto pohjautuu Lontoossa asuvan lasten ja nuorten joogaopettajan Bryony Duckitt´in oppeihin.

Elokuussa Hietanen järjestää lasten ja nuorten joogaa Hämeenlinnassa Rauhankadulla sijaitsevassa Joogakoulu Kajossa.

Tunnit ovat jaoteltu ikäryhmittäin 5–8-vuotiaille lapsille, 9–12-vuotiaille esiteineille ja 13–18-vuotiaille nuorille. HÄSA